Slovenija
26 ogledov

Miklavž ne prodaja

Franc Kangler v bližnji prihodnosti pričakuje tudi ovadbo zaradi podelitve konce Žurnal24 main
Staninvest. Sindikat se boji odpuščanj. Župana, ki podjetje prodaja, ni strah za delavce.

"Če sem črnogled, bo vsaj od 20 do 30 odstotkov zaposlenih ostalo brez službe. Vsakega lastnika vodi dobiček in zagotovo bo zmanjševal število zaposlenih," se boji Boris Buždon, sindikalist v občinskem podjetju Staninvest, kjer je zaposlenih 70 delavcev.

Nikoli nas niso nič vprašali. Na župana smo ob prvi prodaji naslovili tudi peticijo, a nanjo ni niti odgovoril.
Boris Buždon, hišni sindikalist

Mestna občina Maribor (MOM), ki je 90,75-odstotna lastnica podjetja, bo svoj delež prodala Stanovanjski zadrugi Smreka, Probanki Nepremičnine in podjetju Secura, ki so za nakup Staninvesta skupaj ponudili dobre štiri milijone evrov.

Ne varuje zaposlenih
Občina v pozivu k javnemu zbiranju ponudb ni podala niti enega pogoja novemu lastniku glede ohranitve števila zaposlenih. Župana Franca Kanglerja to ne skrbi in meni, da delavci ne smejo trepetati za svoje službe. "Staninvest ima dobre delavce in prepričan sem, da bo vsak novi lastnik dobre delavce v podjetju zadržal. Mogoče bo ostal brez dela kdo iz vodstva, to je popolnoma samostojna odločitev novega lastnika," je prepričan Kangler. Župana ne skrbi, čeprav je MOM v pozivu k oddaji ponudbe zapisala, da lahko podjetje z zmanjšanjem števila zaposlenih več prihrani oziroma ustvari večje dobičke.

Miklavž ne bo prodal
Občini Miklavž na Dravskem polju in Hoče - Slivnica imata predkupno pravico za podjetje Staninvest, saj sta manjšinska lastnika. "Predkupne pravice ne bomo uveljavili, saj nimamo denarja. Našega deleža ne bomo prodali. Zagotovo pa je nakup zanimiva investicija in Probanka ne bi šla v posel, če to ne bi bilo donosno. Če je dobro za njih, zakaj ne bi bilo za občino," razmišlja Leopold Kremžar, župan Občine Miklavž na Dravskem polju.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.