Slovenija
29 ogledov

Miklavž otrokom delil pecivo

Prihod Miklavža
1/25
Anže Petkovšek
Po Sloveniji številni sprevodi, kjer je dobrotnik Miklavž delil sladka presenečenja. V praznično razsvetlitev so se odela številna slovenska mesta.

V prestolnici so danes pripravili Miklavžev sprevod, ki se je ob 17. uri pričel na Ljubljanskem gradu. Nadaljeval se je čez Krekov trg, Ciril - Metodov trg in Stritarjevo ulico ter zaključil na Prešernovem trgu, kjer je Miklavž otrokom delil pecivo, sadje in bonbone. Preden se je odpravil v frančiškansko cerkev, je nagovoril zbrane na Prešernovem trgu.

Tam je že od ponedeljka tudi Miklavžev sejem, v sklopu prireditve Ljudje, prižgimo luč pa so prav tako v ponedeljek v prestolnici že prižgali praznično okrasitev mesta.

Praznično osvetljena mesta

V Novi Gorici so ob 16.30 prižgali novoletne lučke in odprli drsališče. Praznične luči so prižgali tudi v Celju in Kranju in s tem začeli praznični december. Obe mesti je danes obiskal tudi Miklavž in obdaril otroke, pričakali so ga tudi v Kopru, kjer so praznični december danes začeli prav tako s tradicionalnim prižigom novoletnih luči.

Miklavž je danes prišel tudi v Slovensko Bistrico, v središču mesta so pripravili Miklavžev sejem. Na Ptuju praznične luči gorijo že od ponedeljka, v Velenju od torka, v Izoli pa že od sobote.
V Mariboru se je tradicionalni Miklavžev sejem začel v ponedeljek.

Veseli december, ki ga vsako leto prireja Zveza prijateljev mladine Maribor, pa se bo začel s prihodom dedka Mraza to soboto na Snežni stadion pod Pohorjem. Z Začarano pravljico gledališča Vizavij bo dedek Mraz obiskal vse konce mesta. Praznični sejem pripravljajo tudi v okviru EPK v atriju Vetrinjskega dvora.

Po Koroškem miklavževanja pripravlja več župnij in krajev, prav tako na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju. V Novem mestu je tamkajšnji občinski zavod za turizem danes zvečer predstavil praznično razsvetlitev mestnega središča, na Glavnem trgu pa se je oglasil Miklavžev sprevod.
Obiska Miklavža so se razveselili tudi otroci v Škofji Loki in Tržiču pa tudi drugih gorenjskih krajev.

Sv. Miklavž ali sv. Nikolaj je eden najbolj priljubljenih svetnikov, s katerim je povezano obdarovanje otrok. Njegov god bomo obeležili v četrtek, ta dan je ponekod še posebej namenjen krščanski dobrodelnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.