Slovenija
20 ogledov

Mila zima idealna za klope

<tzlepota&zdravje>22.04.09....klop...foto: osebni arhiv Osebni arhiv
Letos v znamenju bolezni, ki jih prenašajo vektorji oziroma prenašalci. V Sloveniji najbolj ogrožajo klopi.

Lani je v Sloveniji za lymsko boreliozo zbolelo 6.938 ljudi, zaradi klopnega meningoencefalitisa (KME) pa 310. Gre za preliminarne podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki kažejo na precejšnje povečanje števila obolelih v primerjavi s prejšnjim letom.

"Milejše zime, ki klopom omogočijo, da prezimijo in postanejo že zgodaj spomladi aktivni, ter ne prevroča in presuha poletja so idealne razmere za klope," razlagajo na NIJZ. Vsak vbod okuženega klopa še ne pomeni bolezni. Virus KME večinoma premagamo sami. Pri manjšem številu ljudi virusna okužba napreduje v vnetje možganskih ovojnic in možganovine, v redkih primerih pa bolnik zaradi okužbe tudi umre.

Najpogostejša okužba zaradi pikov pri nas je lymska borelioza. Medtem ko cepivo proti KME obstaja, cepiva proti lymski boreliozi ni in jo zdravijo z antibiotiki.

Za malarijo še ni cepiva

Zaradi komarjev, ki prenašajo malarijo, na leto umre več kot 600.000 ljudi, večinoma otrok, mlajših od pet let. "Že vrsto let potekajo raziskave o razvoju cepiva proti malariji, vendar uspešnega cepiva za zdaj ni. Povzročitelj malarije je namreč zapleten organizem, zato je izdelava učinkovitega cepiva tako zahtevna," pojasnjuje Maja Sočan z NIJZ. Malarija se je najbližje Sloveniji pojavila v eni od grških (neturističnih) provinc. Nedavno so jo tja zanesli sezonski delavci. Med prebivalci pa je je bilo zaradi intenzivnih javnozdravstvenih ukrepov malo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.