Slovenija
24474 ogledov

Milan Krek: "Razmišljamo o karantenah vasi in mest"

Milan Krek
Če se bo virus razširil v šoli, bo treba zapreti šolo, je napovedal Krek.

"Potrebno je biti zelo pozoren in upoštevati naša priporočila," je ob odpiranju šol in uvajanju običajnih oddelkov v OŠ in vrtcih dejal direktor NIJZ  Milan Krek. "Vsa so takšna, da so varna za ljudi. V šoli to pomeni, da so varna za učence, učitelje in vse, ki delajo v šoli, ter hkrati za svojce doma. Doma so tudi stari starši in ljudje, ki imajo imunska obolenja in so bolj občutljivi za ta virus." 

Poudaril je, da imamo v tem trenutku ugodno epidemiološko situacijo, kljub temu pa je virus še prisoten. "V kolikor se nam bo epidemija razširila, bomo morali ponovno preučiti standarde in jih zaostriti," je dejal Krek. "Prešli smo na običajne skupine otrok in s tem obremenili epidemiološko službo, ki je v Sloveniji skromna. Če se nam začne virus širiti, lahko zelo hitro pridemo v situacijo, ko bomo morali vladi predlagati uvedbo epidemije. Tega si, po tem, kar smo doživeli v zadnjih dveh mesecih, nihče ne želi." 

"Zahvalil bi se vsem, da tako dobro upoštevate navodila. To je potrdila tudi sodelavka iz Zagreba, ki je delala reportažo v Ljubljani, ko je rekla, da je neverjetno, da se Slovenci tako disciplinirano obnašajo in upoštevajo socialno distanco."

Milan Krek, direktor NIJZ

Učiteljica v razredu | Avtor: Profimedia Profimedia

Razložil je, da smo majhne razrede do sedaj imeli zato, da so se ti otroci lahko igrali v razredu in medsebojno komunicirali. "Hkrati, če bi virus prišel v ta razred, bi ga lahko izolirali - osamili bi samo otroke tega razreda, šola pa bi lahko delovala naprej," je dejal Krek. "Hkrati bi lahko epidemiološko to pokrili z obstoječo strukturo. Ko gremo na večje razrede, to pomeni večjo obremenitev in obremenitev obstoječe infrastrukture."

"Zelo pomembno je, da v šolo ne gre nobeden, ki ima prehladno obolenje oz. kakršne koli simptome, podobne covid-19. Nedopustno je, da ljudje jemljejo lekadol, da pridejo v službo. Tega ne počnimo, ker je to zelo neodgovorno dejanje. Če se bo razširil virus po šoli, bomo brez odlašanja mogli zapreti šolo. Lahko se zgodi, da bomo imeli večje število okuženih v posamezni vasi ali mestu - v tem primeru se razmišlja o karanteni mesta ali vasi. Če bo potrebno, bomo to morali narediti, da bomo zaščitili preostalo okolico. Naredili bomo vse, da nam ne bo treba zapreti države, kajti od nečesa bo treba živeti." 

Milan Krek, direktor NIJZ

V šolah bodo tako še vedno veljala pravila o ohranjanju razdalje na hodnikih, v jedilnici, na avtobusu in drugih okoljih. Dodatno tveganje, ki ga prinašajo večje razredi, so po besedah Kreka sprejeli. "Pomembno je, da se razredi medsebojno ne mešajo. Gre za zelo zahtevno organizacijsko nalogo ravnateljev. Ocenili smo, da so to sposobni narediti." 

Opozoril je na to, da imamo v zdravstvu omejeno razpoložljivost ekip. "Če se nam poveča število okuženih in obolelih, ki potrebujejo obravnavo v intenzivni terapiji, bo treba ponovno prestrukturirati zdravstveni sistem," je poudaril Krek. "To pomeni, da se zaprejo vse nenujne ambulante - to smo že videli in tega ne želimo več. Zato vas prosimo za pomoč." 

"Situacija je še naprej resna. Veseliti se in rajanje, da smo končali, je popolnoma neumestno. Vzdrževati moramo tempo, kot ga imamo, in se preventivno obnašati," je poudaril Krek. "Če se bo v desetih dneh zadeva spremenila, bomo morali zapirati šole. Vse je odvisno od nas." V primeru širjenja okužb bo treba spet zaostrovati razmere, da bi imeli čim manjšo škodo. 

Če ne morete vzdrževati distance, potem vzemite masko. "Ni več obveznosti. So priporočila. Nihče ne bo tekel za vami, vam grozil, vas kaznoval. Kaznoval vas bo virus, če vas bo dobil. Upoštevajte priporočila, saj so tako napisana, da boste varni," je svetoval Krek.

Krek se je dotaknil tudi morebitnega sproščanja ukrepov na športnih tekmah. Poudaril je, da bodo tudi tekme v neki točki sproščene, ob določenih pogojih. Spomnil pa je, da je bila "v Lombardiji eden ključnih momentov tekma, kjer je imel veselico dve, tri ure in je okužil mnogo ljudi". 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 33
  • Avatar cannaboom
    cannaboom 12:13 31.maj 2020.

    Tale Krek je najvecji đanki v Sloveniji!!

  • Avatar Leon
    Leon 10:10 29.maj 2020.

    Poslušam RTVS! Pojasnilo prinaša zmedo in verjetno tudi hudo kri med udeleženci . Vsak mora sam odločiti ali je zanj možna nevarnost okužbe in si nadene masko ? Takšne izjave Kreka so neodgovorne in sramotne za vladno službo ! Kako ...prikaži večo bodo ukrepali inšpektorji tega ni povedal ! SRAMOTA .

  • mark1 09:53 29.maj 2020.

    Milan krek , jas bi pa tebe in tebi podobne zaprl zaklenil in ključ odvrgel , da bi prhnel do konca norega življenja . Kdo pa si ti in ta tvoja politika , da bi kar zapiral mesta in vasi ...prikaži večsi . ?? Pridi pa meni osebno to povej ..