Slovenija
6439 ogledov

Milan Kučan: Ko se je začela vojna, nam Hrvati niso hoteli pomagati

Milan Kučan, intervju Saša Despot
Nekdanji slovenski predsednik v ekskluzivnem intervjuju.

Prvi slovenski predsednik je v ekskluzivnem intervjuju za srbski Nedeljnik razkril Milan Kučan je v intervjuju za Nedeljnik razkril neznane podrobnosti in dogodke v času razpada Jugoslavije.

Tuđman: "Ne mislite vendar, da bomo zaradi vas vstopili v vojno?"

Slovenija in Hrvaška sta usklajevali poteze povezane z osamosvojitvijo. Na dan, ko se je v Sloveniji začela vojna, je Kučan poklical tedanjega predsednika Tuđmana. "Vsi smo vedeli, da imajo na hrvaškem načrt s katerim bi preprečili, da tanki krenejo iz Hrvaške v Slovenijo. Ko sem mu rekel: Predsednik, pri nas se je začela vojna, prosim, da nam pomagate, mi je odgovoril: Ne mislite vendar, da bomo zaradi vas vstopili v vojno? Odgovoril sem mu: ne boste zaradi nas, ampak zaradi vas," v intervjuju razlaga Kučan.

Franjo Tudjman, Milan Kučan in Slobodan Milošević | Avtor: Reuters Reuters

Marković: "Kakšna vojna, kakšni tanki?"

Še pred tem je Kučan poklical takratnega predsednika predsedstva SFRJ Anteja Markovića. "Prebudil sem ga in on se je začudil: kakšna vojna, kakšni tanki? Tu je bila razlika pri razlaganju sklepa Zveznega izvršnega sveta SFRJ. Po Markoviću bi se morala varovati jugoslovanska meja, del Generalštaba pa je to razumel kot dovoljenje, da z vsemi sredstvi prepreči doseganje odločitev o samoosvojitvi," je povedal Kučan.

ZDA: Nikoli vas ne bomo priznali

Razpadu Jugoslavije so nasprotovali tudi v ZDA. "Na predvečer razglasitve samostojnosti Slovenije nas je obiskal James Baker, takratni ameriški državni sekretar, in nam neposredno napovedal, da nas v primeru odcepitve od Jugoslavije nikoli ne bodo priznali. Rekel sem mu, da nas bodo morali prej ali slej priznati, saj za nami stojita plebiscit o samostojnosti in politika demokratičnosti. Takih rezultatov ne morete prezreti," mu je odgovoril Kučan. 

"Ni mi bilo lahko gledati Miloševića v Haagu"

Kučan je v intervjuju opisal tudi zadnji pogovor glede razpada Jugoslavije s takratnim srbskim predsednikom Slobodanom Miloševićem. "Bilo je na sestanku predsednikov predsedstva. Vsak od nas je vztrajal na svojem stališču, vsak je imel veliko odgovornost za svoje, zato je bilo nemogoče priti do rezultata. NI mi bilo lahko kasneje v Haagu videti človeka s katerim sem delal dolga leta in je bil obtožen za najtežje zločine. Dosledno sem pazil, da nikoli nisem obtoževal srbskega naroda. Nekaj je bil naš odnos proti srbskemu vodstvo, drugo naš odnos do srbskega naroda," v intervjuju pravi Kučan. 

 

Komentarjev 16
  • ode 18:46 15.december 2019.

    Hrvaški nacionalistični politik Slaven Letica je kot nekdanji varčevalec Ljubljanske banke v Zagrebu, devize dobil s pomočjo Milana Kučana, kar je bil precedens za kasnejše sodbe sodišč o vračilu deviz hrvaškim varčevalcem zagrebške podružnice Ljubljanske banke.

  • Avatar praufo
    praufo 18:46 15.december 2019.

    in zakaj zdaj ta tenma, tile hrčki so nas že nategnili pa še nas bodo ... tole se mi zdi spet eno tipično slovensko jamranje ... en ukrep je upočasnitev mejnih prehodov, pač napiše se birokratski zakon in kle smo ...prikaži več ... ampka ne oni bodo še več požrli, ker imamo tako yugovsko oblast, ki bi njim vse dala, kar je možno

  • ode 08:29 15.december 2019.

    Ne le, da nam niso pomagali. Odkrito so pomagali kolonam JLA na poti skozi Hrvaško proti Sloveniji, po žeznici in cestah, v vseh operativnih smereh, tako, da so jim nudili vso logistično podporo, da so hrvaško ozemlje prešli čim hitreje, zdravi in čili.