Slovenija
8231 ogledov

Milan Kučan nagovoril protestnike

Milan Kučan, petkovi protesti Reševalni pas/Twitter Milan Kučan, petkovi protesti
Protestniki so se odpravili tudi pred stavbo RTV Slovenija. " Bravo za novinarje," so vzklikali.

Ob 19. uri so se na Trgu republike že stotič zbrali petkovi protestniki, ki so, kot pravijo, ponovno protestirali zoper "nedemokratično, protiustavno in koruptivno delovanje trenutne vlade". 

Protestniki so se odpravili tudi pred stavbo RTV Slovenija. " Bravo za novinarje," so vzklikali. 

Spregovoril je tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan, ki je pozval na volitve: "Samo zavzemanje za demokracijo doma daje verodostojnost in moralno legitimnost zavzemanju za svobodo in demokracijo v Evropi in v svetu."

Dejal je, da petkovi protestniki s svojimi shodi oblikujejo vizijo Slovenije kot demokratične, pravne evropske države. "Slovenija potrebuje spremembe in tudi novo energijo zanje," je poudaril. Po njegovih besedah namreč sedanja vlada ruši temelje demokracije.

Na protestu je spregovoril tudi nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, ki meni, da se nasilje oblasti stopnjuje vedno hitreje, "s ciljem, čim prej zasesti ves družbeni prostor, si podrediti vse institucije, kulturo, predvsem pa medije in preko njih oblikovati svojo javno mnenje".

Z današnjim protestom so protestniki oznanili tudi začetek vseslovenske kampanje Gremo volit. Že v soboto zjutraj pa se bodo pridružili iniciativi Glas Ljudstva, ki bo začela popotovanje po Sloveniji in pozivala ljudi po vsej državi k udeležbi na volitvah.

Protestna ljudska skupščina, ki se je oblikovala ob robu 100 petkovih protestov, je že pred protestom sporočila, da je glavni namen zbiranja petkovih protestnikov boj za človekove pravice, demokracijo in vladavino prava.

Tudi danes so zato opozorili na po njihovem nesprejemljive kazni, ki jih dobiva eden vidnejših protestnikov Jaša Jenull zaradi domnevne organizacije protestov. Označili so jih za kršenje človekovih pravic.

Tudi današnji protest ni bil prijavljen na policijskih postajah ali upravnih enotah. Generalni direktor policije Anton Olaj pa je že pred protestom na Twitterju objavil obvestilo, v katerem je poudaril, da na policiji organizatorje shodov vedno znova pozivajo, naj upoštevajo zakon o javnih zbiranjih. Slednji med drugim v svojih določbah zasleduje zagotavljanje okoliščin za varne poteke javnih zborovanj. "V situacijah, ko organizator shoda dolžnostno ne poskrbi za varnost, mora za to poskrbeti policija na podlagi varnostne ocene," je zapisal Olaj ob tem pa dodal, da je morala policija ob shodu junija 2020, za katerega je zaračunala stroške, "dodatno angažirati kadrovske in materialne resurse policije".

V Amnesty International (AI) Slovenije pa so na mednarodni ravni sprožili akcijo, s katero bo članstvo AI z vsega sveta slovenskega predsednika vlade Janeza Janšo pozivalo k umiku zahtevkov za plačilo stroškov policijskega varovanja protestov, ki jih je prejel Jenull.


 

Komentarjev 13
 • Avatar mahatma2
  mahatma2 10:00 20.marec 2022.

  Torej šele 100 dni potekajo ti protesti , ko pa gledaš sektaško škodo , ki jo dela ta sektaška vlada pa dobiš občutek , da vladajo že od nekdaj , ker zato da v tako kratkem času narediš toliko škode ...prikaži veče državi in ljudem , moraš res biti skrajni avokratski komunistični ekstremist , kar Janša tudi je in v bistvu je tako skrajen , da so ga nagnali za časa Jugoslavije iz lastnih vrst. Toliko o našem pacientu in to moje mnenje je tudi mnenje še marsikoga tako doma kot verjetno tudi v tujini.

 • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 18:22 19.marec 2022.

  Mali veliki mož

 • munja 13:29 19.marec 2022.

  Več koristi bi tile protestniki in kolesarniki naredili, če bi šli smeti pobirat. Lenuhi, ki se jim ne da delat lahko protestirajo. Delavci v tovarnah, ki delajo za njih, ne morejo na protest. Bedniki, živite na tuj račun, da vas ...prikaži več ni sram, kaj bi še radi?? Nobene koristi od vas ni bilo v preteklosti in kot je videti, je tudi ne bo v bodočnosti.