Slovenija
10829 ogledov

Milan Kučan: Varnosti se ne gradi z vojsko in policijo

Nekdanji predsednik Slovenije Milan Kučan.
1/3
Špela Mohorič
Milan Kučan, ki je pred 30 leti na prvih svobodnih volitvah v predsedniški tekmi premagal Jožeta Pučnika, ocenjuje, da so takratne volitve predstavljale prelom s takratnim sistemom in bile odgovor na krizo takratne Jugoslavije. Od takrat do danes je bilo veliko stranpoti, smo pa tudi veliko dosegli, je ocenil za prilogo Večera V soboto.

Prve večstrankarske volitve v takratno republiško skupščino, ki so 8. aprila 1990 potekale skupaj s prvim krogom volitev za predsednika predsedstva, so bile po oceni Kučana odgovor na jugoslovansko krizo, ki je Sloveniji zapirala perspektivo, razvoj in nacionalno identiteto.

Sam ocenjuje, da je njegovi zmagi za predsednika predsedstva, ki jo je kot kandidat ZKS-SDP in SZS-SZDL dosegel v drugem krogu, "verjetno botrovalo zaupanje, ki so si ga državljani izoblikovali v času konfrontacij Slovenije z Beogradom", po drugi strani pa tudi vera, da bo iskal varno pot iz takratnih negotovih razmer. "Varnost je vrednota, ki jo politika gradi predvsem z lastno verodostojnostjo, ne z vojsko in policijo," je dejal.

Čudi ga sicer, kako danes nekateri z zaničevanjem gledajo na takratno voljo Slovencev. "To omalovaževanje se je nadaljevalo tudi potem, leta 1992 in 1997, čeprav pozneje za menoj ni bilo ne partijskega ne državnega aparata, kar mi očitajo. No, nekateri itak vedno podcenjujejo volivce, posebej če jim rezultat ni po volji," meni.

Za volitve v takratno tridomno skupščino pravi, da so mandat za sestavo vlade na njih res dobile nove stranke, združene v koalicijo Demos, ki je nato izpeljal osamosvojitev, "res pa je tudi, da so v odkritem dialogu tudi opozicijske stranke sodelovale pri sprejemanju skupnih odločitev, ki so omogočile prehod v samostojno državo".

In kaj od tistega, kar so takrat pričakovali volivci, se je uresničilo? Kučan pravi, da je bilo večinsko pričakovanje, da bo prehod v demokratični sistem varen in da si bo Slovenija ustvarjala priložnosti za uspešen razvoj, žal pa da je bilo veliko stranpoti. Med slednjimi vidi nepregledno privatizacijo, "ki je nobena vlada do zdaj ni ovrednotila", izbrisane in razprodajo državnega premoženja tujcem brez kakršnega koli strateškega koncepta. "Ključna med stranpotmi pa sta vztrajanje dela politike pri poglabljanju delitev in vsiljevanje ideoloških razlik iz časov, ki so že zdavnaj mimo," dodaja.

Na drugi strani pa smo po oceni Kučana tudi veliko dosegli. "Predvsem smo si ustvarili dobre priložnosti, ki pa jih bomo lahko izkoristili samo, če bomo znali združevati znanje in izkušnje pa izkoristiti vse potenciale, ki jih Slovenci imamo," je dejal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 55
  • enmeglic 21:20 13.april 2020.

    koga še zanima mnenje nekridibilne osebe iz smetišča zgodovine...!!!???

  • peter081 18:25 13.april 2020.

    On je pri razhodu z Miloševičem riskiral glavo, Janez pa se je skril pod Cankarjev dom.

  • oneh 11:32 13.april 2020.

    Da se z vojsko in milico ne gradi varnosti zadnji šef zločinske organizacije prav dobro ve. Z vojsko in milico se sestradanim ljudem preprečuje odhod iz komunistične diktature. Varnost pa se gradi z UDBO in vse navzočimi špicli.