Slovenija
21 ogledov

Milijardni posel Microsofta

microsoft Shutterstock
Ameriški tehnološki velikan Microsoft bo za 1,056 milijarde dolarjev kupil preko 800 patentov v lasti opešanega ameriškega spletnega podjetja Aol.

Microsoft bo v skladu z dogovorom o 1,056 milijarde dolarjev vrednem nakupu več kot 800 patentov Aola pridobil tudi licence za dodatnih več kot 300 patentov in patentnih aplikacij.

Transakcija naj bi bila izpeljana do konca leta, so pojasnili v podjetjih, niso pa razkrili podrobnosti o samih patentih. Po neuradnih informacijah naj bi bili med prodanimi med drugim patenti s področja spletne komunikacije oziroma znotraj tega s področja takojšnjega sporočanja in e-poštne tehnologije.

Patenti so pomembni kot vir prihodkov

Vsota, ki jo bo Microsoft odštel za omenjene Aolove patente, po pojasnilih nekaterih analitikov sicer znova potrjuje velike razsežnosti boja oziroma tekme, ki se na področju patentov odvija med največjimi tehnološkimi velikani. Patenti so pomembni kot vir prihodkov z naslova licenčnin, še bolj pa kot sredstvo za napad na tekmece, v obliki navijanja licenčnin ali patentnih tožb, in istočasno kot sredstvo za izogibanje patentnim tožbam ali grožnjam s protitožbami.

Primer slednjega je Facebookov nedavni nakup 750 patentov od družbe IBM. Facebook je namreč s pomočjo tega na tožbo s strani Yahooja, češ da krši 10 Yahoojevih patentov, odgovoril s protitožbo zoper Yahoo, češ da krši 10 Facebookovih patentov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.