Slovenija
19 ogledov

Milijon evrov za študente

Minister Žbogar se udeležuje izrednega zasedanja v Bruslju.(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Pomoč. Ministri pri delu ne morejo brez študentov. Največ jih potrebuje Žbogarjevo zunanje ministrstvo. Razmerje. Na direkciji za ceste imajo enako število uslužbencev in študentov.

Čeprav poskuša vlada omejiti zaposlovanje v javnem sektorju – podaljšanje prepovedi bodo na seji obravnavali v četrtek –, to očitno ne velja za študente.

Podatki Supervizorja namreč kažejo, da so nakazila študentskim servisom pri večini ministrstev in njihovih organov v sestavi konstantna in le malo nihajo. Letos so zanje skupno zapravili že več kot milijon evrov.

Žbogarjevi študenti

Grafika o študentih. | Avtor: grafika Žurnala24 grafika Žurnala24
Med ministrstvi daleč največ študentov zaposluje ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ).

Tam pojasnjujejo, da se "večina njihovega dela nanaša na nadomeščanje administrativnih uslužbencev med dopusti in tehnično pomoč pri organizaciji projekta Blejski strateški forum".

A Supervizor kaže, da so z MZZ denar študentskim servisom nakazovali tudi preostale mesece letošnjega leta in prejšnjih let.

Avgusta so enemu od večjih študentskih servisov – ŠS, d. o. o., (e-Študentski servis) – nakazali 28 tisoč evrov, maja 30, marca in januarja letos pa po 25 tisočakov.

Podobne vsote so jim nakazovali tudi lani. Da študentov ne uporabljajo le med dopusti, kaže tudi podatek, da so drugemu servisu, Študentskemu servisu, d. o. o., avgusta nakazali tri, februarja pa šest tisočakov.

Nenavadna razmerja

Čeprav ministrstvo za promet ne zaposluje študentov (letos so imeli le nekaj manjših nakazil), pa ima njihov organ v sestavi Direkcija Republike Slovenije za ceste rekordno razmerje med zaposlenimi in študenti.

Za nedoločen čas imajo namreč zaposlenih 72 javnih uslužbencev, za določen čas štiri, "za administrativna dela in štetje prometa" pa kar 72 študentov.

Na študentsko delovno silo se naslanja tudi davčna uprava, ki je organ v sestavi finančnega ministrstva.

Tam so v prvih osmih mesecih letos štirim večjim študentskim servisom skupaj nakazali 227.400 evrov, od tega največ, 131 tisočakov, e-Študentskemu servisu.

Pomagajo v klavnicah

Študenti so na ministrstvih večinoma zadolženi za pomoč v tajništvu, odpiranje pošte, čiščenje prostorov, selitve in druga fizična dela, kurirsko službo, arhiviranje ter različna dela na računalniku.

Obstajajo pa tudi bolj specifične zadolžitve.

Na veterinarski upravi študenti denimo pomagajo veterinarjem v klavnicah, na inšpektoratu za kmetijstvo izvajajo ukrepe za zatiranje zlate trsne rumenice, na ministrstvu za notranje zadeve pa igrajo inštrumente v policijskem orkestru.

Ministrstvi za pravosodje in gospodarstvo od jeseni študentov ne zaposlujeta več.

Komentarjev 1
  • robi 08:35 06.oktober 2011.

    Pomembno je povedati se nekaj: ta denar so prejeli vecinoma trije najvecji studentski servisi, ki zasedajo vec kot 85% trga s studentskim delom v Sloveniji. Torej je potrebno razlikovati med lokalnimi studentskimi servisi, ki komaj prezivijo in tistimi, ki so ...prikaži več si na legalne in nelegalne nacine prigrebli posel. Verjteno je za tako velikim delezem trga tudi korupcija, celo ce vecinoma samo ti najvecji studentski serevisi nastopajo kot najvecji ali edini prejemniki drzavnega denarja. Sicer pa preverite sami na Suprevizorju kdo so prejemniki denarja npr. na ZPIZ, ...