Slovenija
3166 ogledov

Milijonar iz UKC

Vladimir Pfeifer (Foto: Delo) Žurnal24 main
Zdravniki iz UKC, ki delajo tudi drugje, povprečno v UKC opravijo le 6,3 ure na dan. Očesni kirurg iz UKC Vladimir Pfeifer na spletu paciente vabi v svoje podjetje, v UKC pa ima premalo ur.
Naključnih nadzorov zaposlenih, ki delajo drugje, ni

Nadzor. V UKC ne nadzirajo vsak mesec, ali zdravniki, ki delajo drugje, res opravijo zadostno število ur. Za zdaj tudi še niso komu od njih zaradi pomanjkanja ur odvzeli že danega soglasja. So pa, pravi Vrhunec, nekaj soglasij zadržali.

Prosti prihodi in odhodi. Do zdaj se v UKC menda še ni zgodilo, da bi opravili nenapovedan nadzor po klinikah in oddelkih, da bi preverili, ali so na delovnem mestu vsi zdravniki in sestre, ki bi tam morali biti. Nimajo niti elektronskega beleženja prihodov in odhodov, razen na pediatriji in nevrologiji. “Priprave za javni razpis za uvedbo takega sistema že tečejo,” pa so povedali.

Vladimir Pfeifer, očesni kirurg iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, je januarja na očesni kliniki oddelal le 107 ur, polni delavnik pa je 168 ur. Iz podatkov, ki smo jih pridobili iz UKC, v januarju tudi ni dežural niti ni bil na dopustu.

V prvih treh mesecih je skupaj delal 13 dni in sedem ur manj, kot znaša polni delovnik. V UKC nam v dobrem tednu niso znali pojasniti, kaj je v teh manjkajočih dneh počel Pfeifer, so pa potrdili, da ima soglasje za delo v dveh zasebnih podjetjih; lastnica prvega je njegova žena, drugega pa njegov oče.

Pogoj za soglasje za delo pri drugem delodajalcu je opravljeno delo v matični ustanovi,” so ob tem zatrdili v ljubljanskem UKC, ki ga vodi Simon Vrhunec. A zdravniki, ki imajo soglasje za delo zunaj UKC, pri svojem delodajalcu v povprečju na dan oddelajo le 6,3 ure (redno delo brez dežurstev).

V UKC so pojasnili, da je primanjkljaj ur lahko posledica tega, da nekateri zdravniki pri njih niso zaposleni za polni delovni čas. Dodali so, da če zdravnik ne opravi dela v matični ustanovi, se lahko soglasje za delo drugje tudi prekine.

Izredni neplačan dopust
Kolikor vem, sem opravil vse ure, ki sem jih moral; torej kot sem bil razpisan,” pa nam je zatrdil Pfeifer. Ko smo ga soočili s podatki iz UKC, je dejal, da je bil očitno na neplačanem izrednem dopustu. “Za ta dopust se zaprosi, da se za izobraževanje ne prekorači 14 dni na leto, kolikor nam jih pripada,” je razložil in dodal, da ne ve natančno, koliko je imel v prvih treh mesecih tega neplačanega dopusta.

Dobičkonosno zdravstvo

2,1 milijona evrov dobička se je do konca leta 2008 nabralo v zasebnem Očesnem kirurškem centru dr. Pfeifer.

Finančno stanje Očesnega kirurškega centra dr. Pfeifer za leto 2008 kaže 1,3 milijona evrov prihodkov in kar 607 tisoč evrov dobička. S spletne strani je razvidno, da naj bi kot zdravnika v družbi delala le Pfeifer (trdi, da le osem ur na mesec) in njegova žena, prav tako specialistka oftamologinja kirurginja.

Kako lahko tam torej opravijo toliko zdravstvenih storitev? Pfeifer je pojasnil, da imajo še dva specialista zdravnika. A kljub visokim dobičkom znaša povprečna plača le 1.685 evrov. Še leta 2004 pa je družba imela le 164 tisoč evrov prihodkov in 81 tisoč evrov dobička.

1. Zaposlen 
v UKC

Kolikor vem, sem opravil vse ure, ki sem jih moral in za katere sem bil razpisan.
Vladimir Pfeifer, očesni kirurg iz UKC

Vladimir Pfeifer. V UKC je zaposlen za polni delovni čas. Kot specialist oftamolog in očesni kirurga dela na očesni kliniki. Zakaj ne dela le zasebno? “V UKC imam dosti večjo možnost. Lahko opravljam veliko zahtevnejše posege,” je odgovoril Pfeifer.

2. Dela v očetovem podjetju
Podjetje Biokorp. “Prek podjetja delam operacije v tujini, enkrat na mesec po osem ur,” je pojasnil Pfeifer, soglasje UKC pa ima za svetovanje temu podjetju. Pojasnil je še, da je lastnik podjetja njegov oče Vladimir Pfeifer.

Ko smo poklicali v Mursko Soboto, nam je 88-letni Pfeifer zabrusil: “Zakaj to preverjate? Saj niste inšpekcija!” Nato pa je prijazno pojasnil, da je res edini lastnik in tudi direktor podjetja.

3. Ima podjetje z ženo
Očesni kirurški center dr. Pfeifer. “Očesni kirurški center vodi svetovno priznani očesni kirurg Vladimir Pfeifer,” piše na spletni strani centra ob kirurgovi fotografiji.

To je podjetje moje žene, jaz tam nisem direktor,” pa je v pogovoru z nami zatrdil Pfeifer. Pojasnil je, da tam dela le osem ur na mesec – opravi nekaj pregledov in operacij.

Pfeifer od UKC nima soglasja za vodenje omenjenega centra, ampak le soglasje za operacije in preglede. Izvaja jih samoplačniško. Po podatkih zdravstvene blagajne pa ima center tudi koncesijo, v stavbi na Dunajski cesti v Ljubljani, kjer domuje, pa je tudi operacijska dvorana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.