Slovenija
15 ogledov

Milijone v nova stanovanja

Stanovanja Žurnal24grafika
Nakupi. Ne le za vojake, tudi za policiste in druge javne uslužbence kupili nova stanovanja. Država. Na Stanovanjski sklad RS je prenesla 540 že zasedenih stanovanj.

Stanovanja. Štiriindvajset novih stanovanj je vključno z vojaškimi, o katerih smo že pisali, lani kupila država Slovenija. Ministrstva za notranje zadeve (MNZ), javno upravo (MJU) in obrambo (MO) so zanje odštela dobre tri milijone evrov, vsa pa so v Ljubljani.

Vsi bi bili v prestolnici
Medtem ko na MO kot vzrok nakupa navajajo potrebe po manjših, enosobnih stanovanjih, je razlog pri MNZ in MJU uravnoteženje ponudbe.

“Podatki z dosedanjih razpisov kažejo, da več kot 90 odstotkov kandidatov na razpisih kandidira za najem stanovanja v Ljubljani. Neprilagojena struktura službenih stanovanj glede na lokacije povzroča, da stanovanja zunaj Ljubljane ostanejo nezasedena, v Ljubljani pa jih primanjkuje,” pojasnjujejo na MJU. Stanovanja, ki jih upravlja stanovanjska komisija vlade pri MJU, so namenjena zaposlenim v vladi, na ministrstvih in v vladnih službah ter drugih organizacijskih enotah državne uprave in državnega pravobranilstva.

Pri MNZ so želeli z zadnjim nakupom “vsaj deloma uravnotežiti povpraševanje in ponudbo službenih stanovanj v Ljubljani”. “Leta 2009 je bilo namreč na internih razpisih za oddajo službenih stanovanj MNZ za potrebe policije na voljo zgolj eno stanovanje v Ljubljani, evidentiranih pa je bilo skupno 56 prosilcev,” dodajajo na MNZ. Njihova stanovanja so namenjena delavcem policije.

Le malo novim prosilcem
Vlada je 540 stanovanj v lasti omenjenih ministrstev predlani prenesla na Stanovanjski sklad Republike Slovenije (SSRS). Del naj bi jih prešel v last sklada, a postopki zaradi razlogov na strani upravljalcev (MNZ, MO, MJU) še niso stekli, pojasnjujejo na skladu.

Večino, kar 423 od 540 stanovanj zasedajo imetniki pravic po stanovanjskem zakonu, ki imajo pravico do trajnega najema; nezasedenih je le 117 stanovanj. “Del nezasedenih je na razpršenih in predvsem odročnih lokacijah in vsa potrebujejo obnovitvena dela,” razlagajo na SSRS. Del praznih stanovanj v Krškem, na Prevaljah in Jesenicah je sklad že obnovil in jih prek občin dal v najem. Letos nameravajo obnoviti prazna stanovanja na območjih, kjer so izrazili potrebe po neprofitnih stanovanjih, in sicer v Murski Soboti, na Jesenicah, Celju in na Prevaljah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.