Slovenija
12 ogledov

Milijoni brezplačnih daril

Karitas Boštjan Tacol
Dohodnina. Prejemnika pol odstotka lahko izberete do konca leta.

Do konca leta lahko vsi, ki plačujejo dohodnino, izberejo organizacije, ki jim bodo podarili pol odstotka letošnje dohodnine.

Čeprav možnost donacije obstaja od leta 2007, to še vedno stori le približno tretjina dohodninskih zavezancev. Dve tretjini, ki prejemnika donacije ne izberejo, niso na nič boljšem, saj njihovega pol odstotka dohodnine ostane proračunu.

Ostane osem milijonov

Že lani smo izračunali, da proračunu ostane okrog osem milijonov evrov, ki bi jih zavezanci lahko podarili dobrodelnim organizacijam, gasilskim društvom, političnim strankam, sindikatom in raznim društvom. Največji prejemnik je že od uvedbe donacij Slovenska karitas, sledijo Unicef, društvo Sonček, Rdeči noski in združenje Europa Donna.

Vlogo lahko dohodninski zavezanec, ki ima spletni certifikat, odda prek sistema eDavki, sicer pa mora izpolnjen in podpisan obrazec odnesti ali poslati na davčno upravo. Natančnejša navodila so objavljena na spletni strani Dobrodelen.si.

Vložena zahteva velja do preklica in je ni treba vlagati vsako leto, razen če si zavezanec premisli. Pol odstotka dohodnine lahko nameni eni organizaciji, lahko pa tudi petim nameni po 0,1 odstotka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.