Slovenija
14 ogledov

Milijoni evrov za duhove

Slovenska vojska
1/2
Anže Petkovšek
Slovenska vojska. Čeprav imajo prazne objekte, najemajo in kupujejo nove, stari pa propadajo. Stroški. Za vzdrževanje praznih stanovanj 360 tisoč evrov na leto.

Nepremičnine. Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije (Mors) nima strategije za upravljanje svojih nepremičnin. Priznavajo, da v prazne objekte ne vlagajo. Strokovnjaki opozarjajo, da ti zato hitro propadajo.

Stanovanja še kar kupujejo

Mors ima v upravljanju 1.501 stanovanje, pri čemer je nezasedenih 308 stanovanj. Davkoplačevalce eno prazno stanovanje stane 1.165 evrov na leto. Čeprav na Morsu poudarjajo, da se "število nezasedenih stanovanj skozi leto spreminja glede na število oddanih stanovanj", hiter izračun pokaže, da zgolj osnovno vzdrževanje praznih stanovanj stane okoli 360 tisoč evrov na leto. Lani pa so na Morsu kupili še devet garsonjer in enosobnih stanovanj v Ljubljani. Za službene potrebe 1.130 stanovanj oddajajo predvsem predstavnikom Slovenske vojske.

Atraktivne vojska obdrži

Med 6.217 zemljišči jih vojska za obrambo uporablja 3.257, kar 2.383 pa jih označujejo za neperspektivna. Če od teh odštejemo parcele okoli in pod stanovanjskimi bloki, je to še vedno 1.871 zemljišč; 119 jih vojska trenutno niti ne uporablja, prav tako ne oddaja. Obramboslovec Erik Kopač s fakultete za družbene vede pravi, da ostajajo prazne predvsem nepremičnine v oddaljenih krajih: "Tiste na atraktivnih lokacijah vojska obdrži zase."

"Objekti jim propadajo"

V neperspektivnem območju je 346 stavb, pri čemer je 41 objektov nezasedenih. Na Morsu pravijo, da za "nezasedene neperspektivne objekte izvajajo le nujna dela, vzdrževalnih in investicijskih vložkov pa skorajda ni". Kopač zato meni, da je "vojska oziroma v njenem imenu ministrstvo za obrambo slab gospodar. Edino logično bi bilo, da bi poskrbeli vsaj za to, da jim objekti ne bi propadali, saj tako le izgubljajo svojo vrednost." Dodaja, da je sicer razumljivo, da država med krizo obrambni proračun najprej klesti pri investicijah, a "je dejstvo, da Mors tudi med letoma 2004 in 2008, ko so imeli veliko denarja, v stanovanja in druge objekte ni vlagal".

Ne vedo, koliko so zaslužili

Mors je večino svojega premoženja pridobil ob osamosvojitvi od nekdanje JLA. Od takrat pa do letos so okoli 6.500 stanovanj prodali zasebnikom ali prenesli na občine in druge državne organe. Od celotnega nabora nepremičnin, ki ga je Mors podedoval od JLA, jih vojska uporablja okoli 21 odstotkov, zaradi denacionalizacije so jih vrnili štiri odstotke. Za prodajo je namenjenih skoraj 30 odstotkov, v skoraj 20 letih pa jim je uspelo prodati le 27 odstotkov zemljišč, objektov in stanovanj. Koliko je država s tem zaslužila, pa na ministrstvu za obrambo ne vedo. Pravijo namreč, da "skupnega zneska prodanih nepremičnin od leta 1991 do danes ni mogoče določiti zaradi različnega evidentiranja in prenosa lastnine".

Brez strategije upravljanja

Nepremično premoženje naj bi v naslednjih dveh letih z Morsa prenesli na javni nepremičninski sklad, ki pa še ne deluje. Zato Mors nima nobene strategije, kako upravljati svoja premoženje v naslednjih letih. Ministrstvo za javno upravo bi moralo pripraviti ustrezne pravne podlage za ravnanje z nepremičninami, a na Morsu pravijo, da jih za zdaj še niso prejeli.

Komentarjev 1
  • zdrej 13:19 03.december 2011.

    To bi vojska lahko sama z lastnimi rokami vzdrževala. V svojih vrstah ima ljudi različnih poklicev. Itak večino časa nimajo kaj za delati, plačani pa vseeno so. Kakšen dodatek za vzpodbudo, pa bi bilo. Ostalo, kar pa ne uporabljajo, pa ...prikaži več odprodati, saj se v primeru vojne itak zasede vse kar mislijo da rabijo.