Slovenija
25 ogledov

Milijoni mimo javnih naročil

grafika za javna naro%C4%8Dila Žurnal24 main
Prvakinja. Obrambna ministrica mimo javnih naročil porabila 11 milijonov evrov. Kaos pri nadzoru. Čeprav za naročila male vrednosti porabijo milijone, nadzor vsak definira po svoje.

 

grafika za javna naro%C4%8Dila | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

Naročilnice. Več kot 39 milijonov evrov brez DDV so za naročila male vrednosti lani porabili ministrstva in vladne službe. Gre za naročila na naročilnico ali pogodbo do deset tisoč evrov, za katere javni razpis ni potreben.

Ljubica Jelu%C5%A1i%C4%8D | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Nakupi pri K&Ö
Na listi desetih, ki so lani prek naročilnic največ zaslužili, v kabinetu predsednika vlade najdemo denimo podjetje za organizacijo potovanj Escape (v lasti partnerja šefice kabineta Simone Dimic), modno hišo Kastner & Öhler, Narodno galerijo Ljubljana in podjetje Ness, ki se ukvarja s termo-, varnostno in dekorativno zaščito stekla. Z generalnim sekretariatom vlade je lani največ zaslužilo podjetje, ki se ukvarja z rezervacijami in drugimi s potovanji povezanimi dejavnostmi Avioborza, ki ima sedež le ulico stran od vlade, Tango Travel Agency, ki ga v spletnem poslovnem imeniku Bizi.si sploh ne najdemo, in Merkur.

Na prvem mestu med izvajalci z najvišjo skupno vrednostjo naročilnic pri Uradu vlade RS za komuniciranje (Ukom) je kar Olimpijski komite Slovenije. Kaj jim je Ukom plačeval, niso napisali. Kakor tudi ne za podjetje Taurus, ki ga najdemo na devetem mestu po vrednosti lanskih naročil, na njihovi spletni strani pa najdemo geslo Modni dodatki, ki imajo ime. Ponujajo nakit, lasne modne dodatke, šale, rute in kravate.

Katarina kresal | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Sicer pa smo z Lukšičevega ministrstva za šolstvo in šport dobili podatke brez izvajalcev pri investicijah. Odgovora Žekševega urada za zamejce sploh nismo prejeli. Z ministrstva za kulturo pa so nam poslali le, koliko so za naročila male vrednosti porabili, ne pa tudi, za kaj je denar šel.

Roko %C5%BEarni%C4%8D | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kdo nadzira, kdo pije?
Tudi nadzor poslovanja z naročilnicami je zelo različen. V Pahorjevem kabinetu in generalnem sekretariatu vlade sistem javnega naročanja “nadzoruje skupna notranja revizijska služba”. Na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) “sistem naročil nadzoruje več služb ministrstva” in služba za notranjo revizijo. Na ministrstvu Ivana Svetlika pa nimajo “organizirane posebne službe, ki bi izvajala javna naročila, ampak jih izvajajo posamezni javni uslužbenci poleg svojih preostalih delovnih nalog, ki so odgovorni za pravilno in zakonito izvajanje javnega naročanja”. Na geodetski upravi pa sistem naročil nadzoruje kar “predstojnik organa – Aleš Seliškar, generalni direktor Geodetske uprave RS”.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.