Slovenija
24 ogledov

Milijoni oropanih otrok

Samo v Kongu osvobodili tisoč otrok, ki so se bili primorani bojevati. Koliko ji Žurnal24 main
Mednarodni dan otroka. Milijoni otrok po vsem svetu so izpostavljeni nasilju v različnih konfliktih, sporočajo združeni narodi.

Na pravice otrok in njihovo posebno zaščito so te dni s projekti in akcijami opozorile tako nevladne kot vladne organizacije.

Varuh človekovih pravic je ta dan obeležil z novo spletno stranjo, namenjeno pravicam otrok. Stran z naslovom Otrokove pravice (www.pravice-otrok.si in www.otrokove-pravice.si) bo od torka dalje otrokom od šest do 12 let in mladostnikom do 18 let nudila informacije o njihovih pravicah in možnostih za njihovo varovanje. Hkrati bo omogočala odraslim, da bodo otroke ozaveščali o njihovih pravicah in delovali v njihovo največjo korist.

Na ta način želi Varuh človekovih pravic "prispevati k dvigu zavesti javnosti o spoštovanju otrokovih pravic, otrokom pa ponuditi možnost neposrednega stika z institucijo in priložnost, da mu sporočijo morebitne kršitve njihovih pravic".

Po navedbah Unicef Slovenija je svetovni dan otroka priložnost in tisti čas v letu, ki nas opomni, kako uresničujemo določbe Konvencije o otrokovih pravicah.

Pravice otrok držav v razvoju, "kjer je žal še vedno osnovno vodilo golo preživetje, so teptane in nespoštovane, obenem pa ne smemo spregledati, da se ogroža tudi razvoj otrok v industrijsko razvitih državah", so na Unicef zapisali v sporočilu za javnost.

Odraščajo v vojni
Medtem ko odraščajo v konfliktih, otroci izgubljajo brezskrbno otroštvo. Rekrutirajo jih, da bi se bojevali, bili ubiti ali ranjeni, ločujejo jih od njihovih družin in šole,“ ob današnjem mednarodnem dnevu otroka opozarjata predstavnica generalnega sekretarja Združenih narodov za otroke v oboroženih konfliktih Radika Kumarasvami in vodja mirovnih misij Alan Le Roa.

Skupaj z Unicefom in ostalimi tovrstnimi organizacijami so samo v letošnjem letu v Kongu osvobodili več kot tisoč otrok iz vrst oboroženih skupin v tej državi. Medtem pa nihče ne ve, koliko se jih še bori v Afganistanu, Burundiju, Čadu, Haitiju, Iraku, Mjanmaru, Somaliji, Sudanu in drugje po svetu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.