Slovenija
528 ogledov

Milijoni za izboljšanje razmer v domovih za starejše

dom za starejše Anže Petkovšek
Nepovratna evropska sredstva za obstoječo infrastrukturo domov za starejše.

Minister za delo, družino in socialne možnosti Janez Cigler Kralj je na dopoldanski novinarski konferenci ocenil, da so se - odkar imamo cepivo - razmere v domovih za starejše izrazito hitro umirile in normalizirale. 

"Okužb je zelo malo, v zadnjem tednu pet med stanovalci in pet med zaposlenimi. Tudi število umrlih se je zelo znižalo, v zadnjem mesecu v domovih za starejše zaradi covida ni umrl noben stanovalec. Opažamo še, da kdor je bil cepljen in se je okužil, je okužbo pravilom preživel skoraj brez znakov bolezni."

Razpis za vlaganje v DSO-je

Cigler Kralj je napovedal še nov razpis, ki je danes že objavljen v Uradnem listu RS in s katerim se bo vlagalo v infrastrukturo za domove za starejše. 

"V času pandemije so se razgalile čisto vse slabosti domov zaradi dolgoletnega pomanjkanja vlaganj v infrastrukturo. Veliko domov ima še štiri, pet posteljne sobe, slabo prezračevanje." 

Ministrstvo tako z današnjim dnem objavlja novi razpis za investicije v domove za starejše, v okviru katerega je 93 milijonov evrov evropskih nepovratnih sredstev namenjenih sofinanciranju investicijskih projektov, katerih namen je zagotoviti bolj varno in prijazno okolje v primeru izbruha nalezljivih bolezni. 

V okviru tega razpisa bodo v obdobju od 2021 do 2023 sofinancirani projekti za izboljšanje bivalnega standarda z odpravo treh ali več posteljnih sob, za zagotavljanje ločenosti čistih in nečistih poti ter za vzpostavitev sivih in rdečih con. 
 
"Pomembno je poudariti, da razpis ni namenjen povečevanju kapacitet, z njim lahko dvigamo standard obstoječih kapacitet," je pri tem poudaril Cigler Kralj. Prvi rok za oddajo bo 13. julij. Novogradnja bo upravičena le, če renovacija ni smiselna in bo to dokazano. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • miho 14:31 28.maj 2021.

    Zasluga vlade Janeza Janše. DeSUS je bil v številnih dosedanjih vladah, pa ni uspel narediti nobenih izboljšav v DSO, vlada Janeza Janše pa jih bo.

  • Naklonsky 13:50 28.maj 2021.

    Zasluge DESUSa s Karlo Erjavcem na čelu.

  • Naklonsky 13:50 28.maj 2021.

    Zasluge DESUSa s Karlo Erjavcem na čelu.