Slovenija
12 ogledov

Milijoni za poti in kosila

Žurnal24 main
Proračunski trije milijoni evrov bodo šli samo za potovanja univerzijadnih funkcionarjev, Slovenija pa bo plačala ogromno pristojbino, medtem ko je bila ta doslej znatno nižja ali je sploh ni bilo.

Po podatkih o organizacijskih pravicah, ki smo jih pridobili, plačujejo slovenski organizatorji univerzijade izjemno visoko pristojbino. Tri milijone evrov, medtem ko denimo Poljska za univerzijado leta 2001 ni plačala ničesar.

Podobne igre za milijon
Proračunski trije milijoni za organizacijske pravice bodo namenjeni plačilu prevozov in nastanitev funkcionarjev.

Igre podobnih razsežnosti (med štiri tisoč in šest tisoč udeleženci) kot univerzijada bomo imeli že konec januarja 2010 na Bledu. S strani Mednarodnega olimpijskega komiteja priznane Svetovne zimske masters igre, ki bodo potekale na obstoječi infrastrukturi, bodo stale milijon evrov. Države ne bodo stale niti evra.

Sklep, močnejši od krize
Pri univerzijadi, ki bo davkoplačevalce stala skupno 15 milijonov, vztraja tudi doslej zadržani premier Borut Pahor. Včeraj je na vprašanje, ali je vlada zaradi poglabljanja krize od nje odstopila, odgovoril: "Ne. Tega si vlada ne more dopustiti zaradi sklepa državnega zbora. Ta sklep smo dolžni spoštovati."

Zanj je bilo bistveno, da je vrednost celotnega projekta okleščena. Vlada bo svoje obveznosti izpolnila, "če bodo izpolnjeni vsi pogoji".

Bivši premier Janez Janša, v času katerega je bila univerzijada potrjena, pa je o odstopu od univerzijade dejal: "Če se bo gospodarski položaj do takrat slabšal, bo kdorkoli zelo težko organiziral takšno prireditev v obsegu, kot smo jih za takšne prireditve poznali doslej." Ker je možen vnovičen gospodarski vzpon, pa je "v tem trenutku pametno ohraniti odprte vse opcije".

Generalni direktor FISU Eric Saintrond pa: "Povsod po svetu imajo zdaj težave z denarjem, a leta 2010 ali 2011 bo krize konec. Mi pa organiziramo univerzijado, ki bo leta 2013 in ki je pomembna za vašo državo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.