Slovenija
22 ogledov

Milijoni za tisoč brezposelnih

clanek Žurnal24 main
Javna dela. Zavod za zaposlovanje razširil seznam upravičencev za vključitev.

Zavod za zaposlovanje je objavil novo javno povabilo za izbor programov javnih del za letos.

Na voljo je pet milijonov evrov, v javna dela pa se lahko vključi dodatnih tisoč brezposelnih.

Pomembna novost je razširitev ciljnih skupin brezposelnih za vključitev v javna dela.

Diskriminirana opozorila

"Ne zdi se mi smiselno, da v recesiji uvajamo (zakon je bil sprejet leta 2009, ko je bilo že jasno, kaj se dogaja na trgu dela) in izvajamo tovrstna razlikovanja, v katerih smo Slovenci deprivilegirani in se, če nismo že dve leti brezposelni ali če nismo Romi, ne moremo spustiti v boj za nekajmesečno delo prek javnih del. Ukrep zavoda pozdravljam, saj bo zaradi teh sprememb kdo lažje preživel prihodnje vse prej kot rožnate mesece," je spremembe komentirala Koprčanka Anita Urbančič.

Mlada izobraženka pred specializacijo iz menedžmenta je marca javno opozorila na diskriminacijo, ki se je z omejenimi ciljnimi skupinami dogajala mladim brezposelnim Slovencem.

"Zakaj moram jaz na zavodu vegetirati in biti na tleh dve leti, medtem ko se lahko Rom v sistem javnih del ne glede na trajanje brezposelnosti vključi takoj?" je spraševala in poudarila, da nikakor ni nacionalistka, le na nepravičnost bi rada opozorila.

"Nikakor si ne domišljam, da je članek prispeval k spremembi," je dodala Urbančičeva.

Bolj naklonjen mladim

Zdaj je zavod razširil ciljne skupine: po novem se lahko vključijo tudi brezposelni, ki so zadnjih šest mesecev prijavljeni pri zavodu in so mlajši od 30 let ali prejemajo denarno nadomestilo oziroma denarno socialno pomoč.

Odslej se lahko vključijo brezposelni, ki so starejši od 50 let, brezposelni brez izobrazbe (s končano ali nedokončano osnovno šolo) ter brezposelni, ki živijo sami in imajo enega ali več vzdrževanih članov.

"Brezposelni se lahko v javna dela vključijo do konca leta," so povedali na zavodu.

Komentarjev 1
  • anja.scuka 12:17 08.junij 2012.

    ** Komentar je bil zaradi neprimerne vsebine odstranjen **