Slovenija
33 ogledov

Milijonska državna injekcija tajkunu

Kordež naj bi prek Taluma dobil denar za propadli menedžerski prevzem Merkurja, Žurnal24 main
Pomemben član SD je vpleten v sumljiv posel, opozarja poslanec SDS.

Država prek podjetij v svoji lasti pomaga tajkunu Binetu Kordežu, je danes vlado v pisnem poslanskem vprašanju opozoril poslanec SDS Jože Tanko.

Gostinec kupil delnice NLB

Zapleteno zgodbo je opisal takole: "V preteklih tednih se je v še nepojasnjenih okoliščinah zgodila nenavadna in škodljiva transakcija, ki bo v državnem proračunu zagotovo pustila resne posledice. Vital d.o.o. iz Kidričevega, ki je posredno v državni lasti, je namreč v začetku meseca julija od prezadolžene družbe Merkur, ki je postala talec v poskusu menedžerskega prevzema Bineta Kordeža, odkupila 20 tisoč delnic državne NLB v vrednosti pet milijonov evrov."

Tanko opozarja, da v poslu precej izstopajo tako kupec, prodajalec, nakupna košarica kot okoliščine nakupa. In sicer zato, ker je "kupec hčerinsko podjetje državnega Taluma, družba Vital d.o.o., katere osnovna dejavnost je gostinstvo. V njihovi lasti najdemo lokalno restavracijo, storitve cateringa za maturantske plese in poroke ter storitev priprave toplih obrokov za zaposlene delavce Taluma.

Družba, ki je imela v preteklem poslovnem letu 20 tisoč evrov dobička, je torej kupila delnice največje slovenske banke v vrednosti pet milijonov evrov. Prodajalec je resno zadolženi Merkur, talec tajkuna Kordeža, ki je preko družbe Merfin neuspešno izvedel menedžerski prevzem enega največjih slovenskih trgovskih podjetij.

Nevarne in nenavadne poslovne poteze Kordeža so slednjega pripeljale do nedavnega odstopa, ki so ga zahtevale banke upnice, ki so financirale menedžerski prevzem
."

Pomemben član SD

Tanko pravi, da se Kordeževa Merfin in Merkur ta hip rešujeta iz finančnih zagat, pri čemer jim je z nakupom delnic NLB priskočilo na pomoč gostinsko podjetje Vital iz Kidričevega. Transakcija ima po njegovem močno politično ozadje, saj je direktor Taluma, Danilo Toplek, pomemben član SD, njihov kandidat za poslanca je nosilec številnih pomembnih funkcij v mandatu Pahorjeve vlade. V družbi Talum je bil do izvolitve v državni zbor zaposlen tudi poslanec SD Dejan Levanič.

"Petmilijonska injekcija državnega podjetja prezadolženemu tajkunu je v posmeh javnim prizadevanjem vodilnih funkcionarjev vlade, ki zagovarjajo preglednost poslovanja državnih podjetij in ostro politiko proti tajkunom," pravi Tanko. Dodaja, da nevarno težo škodljivi transakciji daje utemeljen sum, da je državno podjetje kršilo zakon o prevzemih, kar po navedbah medijev že preiskuje agencija za trg vrednostnih papirjev.

Navedena transakcija namreč pomeni kršitev določbe zakona o prevzemih, kar posledično vodi v ponudbo za prevzem banke ali pa zmanjšanje lastniškega kapitala pod 30 odstotkov lastništva. Morebiten prevzem NLB bi davkoplačevalce lahko stal več sto milijonov evrov, zato pravi: "Konkreten posel kaže na eklatantno politično predrznost vladajoče koalicije, ki je s to potezo pristopila na pomoč tajkunu Kordežu na eni strani in resno ogrozila javne finance na drugi strani."

Ta nenavaden in škodljiv posel resno ogroža poslovanje družbe Talum, posledično tudi družbo Elektro Slovenija d.o.o in na koncu proračun Republike Slovenije, je prepričan Tanko. Zato vlado sprašuje, ali je o poslu seznanjena in ali bo ukrepala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.