Slovenija
3 ogledov

Milijonska odškodnina omehčala pirate

To je ugrabljena ladja Hansa Stavanger. Žurnal24 main
Somalijski pirati so se po izplačilu odškodnine v višini 2,75 milijona dolarjev odpovedali tovorni ladji nemške pomorske družbe Leonhardt und Blumberg, ki so se je polastili že aprila.

Odškodnina za ladjo, ki je po poročanju Spiegla znaša kar 2,75 milijona dolarjev, je bila somalijskim piratom predana naravnost filmsko: manjše letalo je v ponedeljek poletelo nad dogovorjeni kraj predaje, nato pa je iz njega poletela vreča z dolarskimi bankovci.

Kot kaže, so se somalijski pirati držali dogovora z lastnikom ugrabljene ladje Hansa Stavanger, družbo Leonhardt und Blumberg, da bodo ladjo izpustili v 24 urah po prejemu denarja. Predstavnik Atalante, misije EU za boj proti piratom ob Afriškem rogu, je namreč sporočil, da je Hansa Stavanger že zapustila somalijsko mesto Harardere, kjer so jo pirati imeli zasidrano. V spremstvu ladij držav članic EU naj bi plula proti severu.

Pirati so ladjo Hansa Stavanger skupaj s 24 člani posadke (med njimi pet Nemcev) zajeli 5. aprila v Indijskem oceanu. Kmalu po ugrabitvi so se začela pogajanja med lastnikom ladje in pirati o izpustitvi. Do preboja na pogajanjih je prišlo šele pred kratkim, ko je Leonhardt und Blumberg zvišal svojo zadnjo ponudbo, poroča prej omenjeni portal.

"Okajeni, a prijazni pirati"
Posadka ladje je bila prek elektronske pošte v stalnem stiku z družbo Leonhardt und Blumberg. Prvotna sporočila kapitana ladje so govorila o "okajenih, a prijaznih piratih". Kasneje pa je sporočal, da jih pirati verbalno zlorabljajo, zasmehujejo, stradajo in izpostavljajo "mejnim fizičnim preizkušnjam".

V času ugrabitve je imela ladjo Stavanger v najemu dubajska pomorska družba H&H Lines. Ladja je vsaka dva tedna plula na trasi Združeni arabski emirati–Oman–Mombasa (Kenija) in obratno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.