Slovenija
3312 ogledov

Milijonska tožba za stanovalce

zeleni gaj
1/2
Anže Petkovšek
Tožba proti etažnim lastnikom in upravniku stavb.

Lastniki 163 stanovanj v soseski Zeleni gaj na Brdu, kjer je stanovanja prodajal republiški stanovanjski sklad, so stanovalci že konec leta 2014 opazili stvarne napake. Sklad so pozvali, naj jih odpravi. Stanovanjski sklad je o napakah, kot so strehe in izolacija, obvestil izvajalca, gradbeno podjetje Strabag in ga pozval, naj jih odpravi.

Odpravljene so bile le delno, težav pa ni bilo konec. Zamakalo je, med drugim s strešnih teras teče tudi v stanovanja, piše Delo. Stanovalci so najeli odvetnika, ki je sklad pozval k podaljšanju bančne garancije. To se ni zgodilo, zato so lani unovčili 1,15 milijona vredno bančno garancijo.

Pozvali so Strabag, naj dostavi projekt sanacije in časovnico, kar pa se ni zgodilo. Namesto tega so s strani odvetniške družbe Čeferin, ki zastopa stanovanjski sklad, prejeli dopis, v katerem so ponudili podaljšanje bančne garancije. Sklad je sicer proti etažnim lastnikom in upravniku stavb še v času pogajanj vložil tožbo, in sicer septembra lani. Na tožbo so odgovorili in podaljšali čas za mediacijo.

Na stanovanjskem skladu sicer menijo, da je bilo unovčenje bančne garancije do vrednosti 1,15 milijona evrov neupravičeno, saj da so lastniki garancijo unovčevali tudi za hipotetične napake, ki bi se lahko pojavljale v prihodnosti.

Kot piše Delo, se je sklad na podlagi izvedenskega mnenja odločil, da je unovčitev upravičena v višini 145.776 evrov, za preostali znesek, torej 992.705 evrov, pa so vložili tožbo proti etažnim lastnikom in upravniku stavb. Z lastniki so se sicer po besedah direktorja Črtomirja Remca pripravljeni še naprej pogovarjati in iskati poti do mirne rešitve spora.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • alen04 13:27 12.april 2018.

    Te sage ne bo nikoli konec, če pa se bo nekaj h koncu približevalo, bodo padale pritožbe na sodbo in..... Med drugim je bil tudi to razlog, da smo se v hišo selili. Vsak mesec smo plačevali stroške za katere ...prikaži več sploh nismo nikoli vedeli kaj, zakaj kako. Upravnik itak požeruh na kubik, pojasnil nobenih od kje se je to vzelo, ti plačaj pa se pol pritožuj....Mislim???? Fuck off.....

  • NeAnonimni 13:14 12.april 2018.

    Pranje denarja.

  • jozicamurn 12:06 12.april 2018.

    Ko bo en velik potres, bomo videli koliko so vredne energetske A+ in oh in sploh "kvalitetne" novogradnje, ki so jih inšpektorji dovolili, šalabajzerji pa naredili.