Slovenija
26 ogledov

Milijonske 
luknje v Nafti

O morebitnih nepravilnostih bo kaj več znanega v kratkem, pravijo pri upravljalk Žurnal24 main
Poslovanje. AUKN dela skrbne preglede.

“Po zamenjavi vodstva so v Nafti Lendava ugotovili, da ima družba 20 milijonov evrov zunajbilančnega minusa,” trdi vir. Družba naj bi prav tako ne imela potrjenega letnega poročila za leto 2009, aktualna uprava pa naj bi imela precej omejena pooblastila sklepanja poslov.

Prvi nadzornik družbe Roman Ferenčak potrjuje, da letno poročilo za leto 2009 še vedno ni sprejeto, ker je nadzorni svet izrekel dvom o višini prikazane izgube. “Po naši oceni je večja, kot je navedeno, zato se zdaj pripravlja novo poročilo,” pravi. Skupina naj bi v zadnjih treh letih pridelala okoli deset milijonov evrov minusa.

Novi NS menjal šefa
Kadrovanje
. Nadzornikom Nafte Lendava je februarja lani potekel mandat, zato je vlada imenovala nove. Ti so podvomili o letnem poročilu za leto 2009 in uvedli revizije. Poleti je direktor Mirko Horvat iz osebnih razlogov odstopil, na vrh pa se je vrnil Cveto Žalik.

Petrochem insolventen
Največja družba v skupini Nafta Petrochem, kjer dela okoli 500 ljudi, je konec decembra že razglasila insolventnost. A Ferenčak ocenjuje, da se bodo z načrtom finančne sanacije, ki je zdaj v potrjevanju na agenciji za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), izognili stečaju ali prisilni poravnavi. “Če ta družba pade, pade celotna skupina, ker so preostala podjetja manjša in obveznosti ne bi bila sposobna poplačati,” pojasni. Družba ima namreč poleg izgube res za okoli 22 milijonov obveznosti do bank in dobaviteljev, ki jih bodo poskušali reprogramirati.

Uvedeni skrbni pregledi

Na AUKN, ki jo vodi Dagmar Komar, so se odgovorom o izgubi izognili, saj “se v večjih družbah skupine Nafta Lendava izvajajo skrbni pregledi poslovanja, tako da bo o morebitnih nepravilnostih kaj več znanega v kratkem”. Potrdili pa so, da uprava za vse posle nad 200 tisoč evrov potrebuje predhodno soglasje nadzornega sveta (NS). “Ja, to je posebna začasna praksa zaradi finančnega stanja v družbi,” pove Ferenčak.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.