Slovenija
26819 ogledov

Milijonski minus: Direktor RTV prosi za denar, obenem pa kupuje umetnine

RTV Slovenija
1/5
Anže Petkovšek RTV Slovenija
Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je v imenu RTV avgusta letos kupil za devet tisoč evrov umetniških del. Samo po sebi to nemara niti ne bi bilo sporno, če se hiša, ki jo vodi, ne bi utapljala v izgubah in ne bi direktor le kakšen teden po nakupu predsedniku vlade poslal pisma, v katerem ga prosi za finančno pomoč.

RTV Slovenija je po naših informacijah pred tremi meseci kupila 15 umetniških del bosanskega slikarja Mersada Berberja.

Sodeč po podatkih aplikacije Erar, ki omogoča vpogled v transakcije javnih institucij in družb, je vodstvo nakup umetnin v vrednosti devet tisoč opravilo v ljubljanski galeriji Ažbe. Vsaka slika je torej stala 600 evrov.

Na Kolodvorski so nam nakup potrdili. "Grafike se nahajajo v različnih pisarnah v stavbi Televizije Slovenija, v vseh teh pisarnah sprejemamo tako notranje kot zunanje goste. Nobena od teh pisarn v tem stoletju ni bila prenovljena in jih je zob časa že načel. Nakup grafik, s katerimi smo prostore osvežili, je bil stroškovno veliko bolj smiseln ukrep kot obnova prostorov," so pojasnili.

Sporočili so še, da to najverjetneje ni bil zadnji nakup slik letos: "Opremili bomo pred kratkim odprte prostore na Čufarjevi, kjer se nahaja nov prostor službe za obračun RTV-prispevka, v katerih RTV Slovenija med drugim sprejema stranke, plačnike RTV-prispevka." Dodali so še, da so se za nakup umetniških del poleg stroškovne učinkovitosti odločili tudi zato, ker so kulturni zavod, umetnost pa da je nedvomno pomemben del kulture.

Andrej Grah Whatmough | Avtor: Adrian Pregelj/RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough Adrian Pregelj/RTV Slovenija

Premierja prosi za dvig prispevka, na Twitterju je proti 

Zakaj ravnanje generalnega direktorja tako bode v oči? Le nekaj tednov po tem, ko je zapravil devet tisoč evrov za umetnine, je Andrej Grah Whatmough v pismu premierju Robertu Golobu zapisal, da zaradi vse višjih stroškov brez dviga RTV prispevka ali izdatnega proračunskega vložka ne bo mogoče zagotoviti finančne stabilnosti javnega zavoda. Lahko se zgodi, je zapisal generalni direktor, da bomo naslednje leto pridelali devet milijonov evrov minusa. V finančnem načrtu za naslednje leto je sicer predvidena nekaj manj kot 5-milijonska izguba.

Pri tem je milo rečeno nenavadno tudi, da Whatmough na eni strani prosi vlado za zvišanje RTV prispevka, na drugi pa je z diametralno nasprotnimi stališči aktiven na Twitterju. Na družabnih omrežjih namreč aktivno nasprotuje novemu zakonu o RTV, češ da bi na nedeljskem referendumu z glasovanjem za zakon glasovali tudi za dvig RTV prispevka.

Z RTV Slovenija odgovarjajo, da države za finančno pomoč ne prosijo zaradi slabega poslovanja: "Ravno nasprotno: prvih 10 mesecev tekočega leta smo zaključili z 800 tisoč evri plusa, kar je najboljši rezultat v zadnjih petih letih. RTV Slovenija opozarja na nujnost finančne pomoči zaradi izrednih zunanjih dejavnikov, na katere zavod nima vpliva." Navajajo, da je strošek za elektriko lani znašal 3 milijone evrov, prihodnje leto pa je kljub opravljenim racionalizacijam ocenjen na 11 milijonov evrov.

RTV Slovenija | Avtor: Anže Petkovšek RTV Slovenija Anže Petkovšek

Tudi zato je Whatmough v četrtek zaposlenim poslal interno sporočilo in napovedal tudi ukrepe, ko gre za ogrevanje prostorov na RTV Slovenija. Sodelavce poziva, naj varčujejo z elektriko, posebej odsvetuje uporabo električnih radiatorjev. "Ob pripravah na zimsko sezono bomo prostore praviloma ogrevali na največ 19 stopinj, kar je v skladu s priporočilom vlade," je še dodal.  

Zunanjim izvajalcem za strategijo skoraj 50 tisočakov

Pasu pa generalni direktor ne zatiska na nekaterih drugih področjih. Podatki iz aplikacije Erar denimo kažejo, da je družbi Mix Media oktobra nakazal skoraj 46.848 tisoč evrov. Po naših informacijah naj bi šlo za plačilo zunanjemu izvajalcu, ki pripravlja Strategijo razvoja RTV Slovenija. Družba Mix Media na svoji spletni strani sicer navaja, da je specializirana za organizacijo dogodkov in video produkcijo.

RTV, RTVS, deček, piščal | Avtor: Bobo Bobo
Nenavadno je, da naj bi strategijo razvoja RTV pripravljala tudi skupina zaposlenih. Za primerjavo, dokument razvoja javnega radia in televizije za obdobje 2018-2022 je pripravljalo kar 19 uslužbencev RTV Slovenija.

"Z vključitvijo zunanjega ponudnika v pripravo nove petletne strategije smo pridobili kritičen, neobremenjen pogled na delovanje RTV Slovenija od zunaj. Pri pripravi tako daljnosežnih dokumentov, kot je vsakokratna petletna strategija, je namreč potreben tudi pogled z distance," odločitev opravičujejo na Kolodvorski in dodajajo, da je bil v pripravo strategije v času generalnega direktorja Marka Fillija prav tako vključen zunanji strokovnjak.

Na prošnjo za pojasnila ali in zakaj strategijo tudi tokrat snuje še skupina zaposlenih, ki je plačana za praktično enako delo kot zunanji izvajalec, nismo dobili odgovora.

david.jug@styria-media.si

Komentarjev 76
  • darko88 09:57 26.november 2022.

    Sem takoj za dvig RTV prispevka, če uvedejo blok za reklame me eno in peto uro zjutraj, vse ostale reklame pa ukinejo. Mislim, da bo potem tudi gledanost malo narasla. Za več pa bodo morali za ta denar malo več truda vložiti.

  • bojovi 23:26 25.november 2022.

    Naj kar prosi, sam ima plačo 8000€, naj si zniža na 3k€. pa bo denarja kot listja.

  • igorgeus 19:31 25.november 2022.

    ce se potem prispevek dejansko dvgine, kdo bo potem kriv? sds, katerega direktor fehta, ali trenutna vlada v primeru, da bi mu dejansko ugodila?