Slovenija
27 ogledov

Milijonsko oškodovanje

Na kranjskem okrožnem tožilstvu so zoper Peternela (na sliki) prejeli kazensko o Žurnal24 main
Odstopil je direktor kmetijske zadruge Lesce Emil Peternel. Zadruga bo danes imela občni zbor, na katerem bo beseda tekla o nepravilnostih.

Sumi petih kaznivih dejanj zlorabe položaja in podkupovanja so spodnesli stolčekEmilu Peternelu, direktorju kmetijske zadruge Sava Lesce.;V petek je občni zbor, in ker smo se notarsko obvezali, izjav za zdaj ne dajem, je bil kratek Peternel, ko smo želeli preveriti, ali drži, da ga je upravni odbor prejšnji petek odstavil z mesta direktorja. Po naših informacijah je po posvetu z odvetnikom nato sam odstopil iz krivdnih razlogov.

 

Meritve mleka

Podkupovanje. Ker naj bi direktor osebno jemal vzorce mleka od Antona Dolenca in Janeza Šebata, kot piše v prijavi, obstaja sum, da jima je omogočil višjo odkupno ceno mleka. Peternel naj bi pri vzorcih vedno izmeril najvišjo vrednost maščobe, in to le enkrat na mesec, čeprav se meritve po navadi opravljajo dvakrat na mesec. Dolenc naj bi zato v nadzornem svetu zastopal direktorjeve interese.

Anonimka že na tožilstvu
V naše uredništvo je prispela anonimka, v kateri kmetje opozarjajo, da se v zadrugi dogajajo številne nepravilnosti. Zadruga naj bi Peternelu plačevala 11 tisoč evrov na mesec za varnostnika. Pri nekaterih članih nadzornega sveta naj bi sam jemal vzorce mleka ter jim določil višjo vrednost maščob in s tem prodajno ceno. Anonimko in prijavo glede sumov kaznivih dejanj jeznih kmetov oziroma “poštenih zadružnikov”, kot so se podpisali, so prejeli tudi na vrhovnem državnem tožilstvu, kar je potrdila njihova tiskovna predstavnica.

V dar 10 apartmajev
Peternel naj bi, tako piše v prijavi, oktobra 2007 podjetju Rubico Agencija prodal zemljišča na območju Hipodroma Lesce za 690 tisoč evrov, pri čemer naj ne bi imel soglasja upravnega odbora zadruge. Cenitev je glede na prijavo opravil cenilec za kmetijstvo Jože Kern, o verodostojnosti katerega prijavitelji dvomijo, “saj je Rubico isto zemljišče prodalo podjetju iz Novega Sada za 2.400.000 evrov, čeprav se namembnost zemljišča ni v ničemer spremenila”. Zato obstaja sum, da je Peternel družbo oškodoval za 1.700.000 evrov,
trdijo v prijavi.

Prav tako navajajo, da naj bi 11. maja 2006 Danijelu Smuku za dobrih 350 tisoč evrov prodal dvorišče in poslovno stavbo v lasti zadruge, z notarskim zapisom 30. maja 2006 pa mu “praktično poklonil še deset apartmajev povprečne velikosti 32 kvadratnih metrov”.

Varnost za 11 tisoč evrov
Zaradi groženj je upravni odbor Peternelu novembra 2008 odobril osebno varovanje, in sicer za tri mesece. V uredništvu imamo pogodbo, ki dokazuje, da je v nasprotju z odločitvijo odbora pogodbo z varnostno agencijo sklenil do aprila 2011. Zadruga tako vsak mesec za varnostnika odšteje 11 tisoč evrov.

Še dve kaznivi dejanji se nanašata na najemanje posojil za druge ljudi, za kar pa zadruga ni registrirana, še pišejo prijavitelji. 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.