Slovenija
154 ogledov

Milko Škoberne prvi slovenski sodnik, obsojen na zapor, noče v zapor

Slovenija 22.11.2012 Milko Skoberne, Celjski sodnik, kazenska zadeva Okroznega s Saša Despot
Celjski sodnik Milko Škoberne je pravnomočno obsojen jemanja podkupnine in zlorabe položaja, višje sodišče ga pošilja v zapor.

Milko Škoberne je bil na ljubljanskem okrožnem sodišču obsojen na pet let in pol zapora ter na plačilo 19.622 evrov kazni, višje sodišče pa je kazen znižalo za šest mesecev, poroča portal Siol.net. Tožilstvo je sicer za sodnika predlagalo najvišjo zagroženo kazen, osem let zapora, 50 tisoč evrov kazni in odvzem podkupnine.

Tožilstvo je Škobernetu dokazalo, da je kot sodnik v zameno za podkupnino odpravil pripor in mednarodno tiralico za Esada Čehajića, osumljenca kaznivih dejanj zlorabe prostitucije in goljufij. Škoberne, Esad Ramić in Marjan Salobir naj bi od Čehajića prejeli 9.000 evrov, nato pa zahtevali še 50.000 evrov.

Čehajić se je temu uprl in vse tri prijavil, policisti pa so nato izvedli navidezno predajo podkupnine. Ramič in Salobir tik pred koncem sojenja dejanji priznala, Škoberne pa je ves čas postopka zanikal očitana dejanja.

Milko Škoberne je prvi sodnik v zgodovini Slovenije, ki je pravnomočno obsojen. Sodni svet bo moral o tem obvestiti državni zbor, ki ga lahko razreši s funkcije sodnika. Škoberne za sodniško funkcijo po izrečeni pravnomočni sodbi ne bo mogel več kandidirati.

Odvetnik celjskega sodnika Tomaž Bromše je sicer že napovedal, da bo zoper sodbo višjega sodišča vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, prav tako bo vložil predlog za odložitev izvršitve izpodbijane sodbe.

Komentarjev 8
  • KLOBO 20:36 28.oktober 2014.

    Češki ustavni sodniki, ki so bili na obisku pri slovenskih kolegih so si od blizu ogledali tudi Vrhovno sodišče, ki ga vodi komunistični sodnik bosanski Srb Masleša in med njimi je bilo slišati zanimive govorice, da če bi bil ta ...prikaži več osebek češki državljan, bi si sodne dvorane od znotraj lahko ogledoval le kot obsojenec in zapornik, ne pa kot glavonja vrhovnega sodišča !! To je možno pač samo v kučanovih Butalah !!

  • Lavdan 18:39 28.oktober 2014.

    Vsi ki lahko kaznujejo ali učijo druge bi morali dobiti dvojno kazen.

  • Papaja Popi 18:10 28.oktober 2014.

    Še dobro, da nihče ni omenil Kalimerota.