Slovenija
20 ogledov

Mimo socialnih partnerjev v parlament

Ivan Svetlik Žurnal24 main
Poslanci in poslanke brez soglasja socialnih partnerjev obravnavajo zakon o malem delu. Nasprotujejo mu tako študentje, ki so maja v ta namen organizirali študentske organizacije, kot sindikati.
Študentsko delo predstavlja eno najbolj neoliberalnih oblik dela, saj študentom ne nudi nobene socialne varnosti, zato pomeni zakon za študente veliko pridobitev.
Dejan Levanič, SD

Minister za delo Ivan Svetlik poudarja, da želijo z zakonom povečati prožnost trga dela in obenem zagotoviti ustrezno socialno varnost delavcev.

Malo delo je opredeljeno kot plačano začasno delo v obsegu največ 60 ur na mesec. Za študente bo veljalo, da bodo lahko na mesec delali tudi več, vendar ne več kot 720 ur na leto. Obdavčeno bo s 30-odstotno stopnjo, opravljali pa ga bodo lahko tudi upokojenci in brezposelni.

Opozicija v razpravi opozarja, da zakon ni usklajen s socialnimi partnerji in to kljub zavezi iz koalicijske pogodbe, v koaliciji pa so prepričani, da bo zakon uredil anomalije na trgu študentskega dela in omogočil večji nadzor nad zlorabami študentskega dela, saj se bodo povečale sankcije za kršitelje. Poudarjajo tudi, da bo razmejil institut malega dela od delovnega razmerja, ki delavcem nudi največ pravic.

Področje študentskega dela je treba nujno urediti, vendar se sprašujemo, ali je to prava pot.
Alenka Jeraj, SDS

Prvo branje predloga zakona o malem delu spremlja tudi nekaj študentov. Zanima jih, v katero smer se bo razprava o malem  delu razvila, je dejal član predsedstva Študentske organizacije Slovenije Marko Funkl. Malo delo po njegovih besedah uvaja neko novo obliko "mezdnega dela, ki je lahko nevarna za vse".

Do zakona so kritični tudi številni strokovnjaki, ki opozarjajo, da vlada ni zagotovila ustrezne štipendijske politike in da bo malo delo še povečalo zaposlovanje v prekernih oblikah dela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.