Slovenija
43 ogledov

Mineva 22 let od izbrisa 25.000 ljudi

ljubljana06.03.08, aleksander todorovic, izbrisani, demonstracije izbrisanih na IFP Protest v Ljubljani 6. marca 2008.
Izbrisani čakajo na odločitev Strasbourga, ali je zakon o odškodninah primeren.

Slovenija je na današnji dan pred 22 leti iz registra stalnih prebivalcev izbrisala več kot 25.000 ljudi. Ti so izgubili nekatere socialne pravice, številni so zapustili ali morali zapustiti državo, ki zdaj čaka na odločitev Strasbourga o tem, ali je lani sprejet zakon o odškodninah primeren. Izbrisani sicer tem rešitvam vztrajno nasprotujejo.

Čakajo na odločitev sodišča

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu mora odločiti o zahtevi Mustafe Kurića in še petih drugih pritožnikov, ki po tem, ko jim je sodišče junija 2012 že prisodilo odškodnino za nepremoženjsko, Slovenijo tožijo še za premoženjsko škodo. Čeprav zadeve neposredno niso povezane, velja prepričanje, da bo odločitev sodišča povedala tudi, ali je to zadovoljno z zakonom o odškodninah za izbrisane.

Kdaj bo sodišče sprejelo odločitev, ni znano, saj je zadeva še pred velikim senatom. Medtem na notranjem ministrstvu že pripravljajo vse potrebno za sprejemanje prvih vlog, ki jih je določil zakon. Prve vloge bodo lahko začeli sprejemati junija, ko se bo zakon začel uporabljati tudi v praksi.

Ob današnji obletnici se bo sestala Civilna iniciativa izbrisanih aktivistov. Izbrisani se sicer s predvidenimi rešitvami ne strinjajo in upajo, da jih bodo kot neprimerne označili tudi v Strasbourgu.

"Opravičila ne bodo dočakali" 

Oglasila se je tudi evropska poslanka Tanja Fajon, ki je nezadovoljstvo izbrisanih ne preseneča. "Veliko večje zadoščenje od finančnega, ki seveda v nobenem primeru ne bo realno, bi izbrisani dobili s priznanjem, opravičilom in prevzemom odgovornosti od tistih, ki so jih izbrisali. A tega žal ne bodo dočakali," je zapisala.

Komentarjev 6
  • stojči 13:36 26.februar 2014.

    A se ni eden zabinglaj, tam na štriku!Pol bi moral biti eden manj, ne pa da jih je vsak dqan več!

  • stojči 13:35 26.februar 2014.

    Točno to, ta banda čefurska pa še zdaj sere v tuji domovini.Takrat bi jih moral dokončno izbrisat, tudi fizično, ne samo na papirju!

  • dragec 13:19 26.februar 2014.

    ko so tvoji črni DEMOKRATI prišli na oblast leta 91, so izbrisali 25000 neslovence, Živela demokracija. Janša in bagra vas nategujejo, evropsko sodišče pa ne.Oni niso tako neumni, da verjamejo slovenskim desnim komunistom.Plačilo stroškov in vseh pizdarji desnice teh ...prikaži več 20 let bi naložil DEMOSU in sedanji desni politični nomenklaturi, pa tudi cerkvi