Slovenija
23 ogledov

Mineva leto od stečaja Vegrada

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Šestega oktobra lani se je začel stečaj gradbenega podjetja Vegrad. Stečajna upraviteljica Alenka Gril doslej še ni uspela pripraviti končnega seznama preizkušenih terjatev. Načrtuje, da ji bo to uspelo do začetka novembra.

Dolgotrajnost postopka preverjanja terjatev je posledica zahtevnosti in obsežnosti stečajnega postopka, je večkrat poudarila Alenka Gril, ki je Okrožno sodišče v Celju tudi štirikrat zaprosila za podaljšanje roka za pripravo končnega seznama preizkušenih terjatev. Sodišče ji je tudi ugodilo, rok pa podaljšalo do konca letošnjega leta, vendar so trije upniki uspeli s pritožbo na Višjem sodišču Ljubljana, saj zakonodaja takšnega podaljšanja roka ne predvideva, vendar pa sodišče novega roka ni določilo.

Poudarja zapletenost postopkov

V zadnjem poročilu Grilova spet poudarja zapletenost prijavljenih terjatev in njihovo število primerja tudi s stečaji drugih slovenskih gradbenih podjetij, kjer so upniki prijavili bistveno manj terjatev.

Skupno so upniki v stečaju Vegrada prijavili za okoli 2400 terjatev, znotraj posamezne terjatve pa je lahko bilo več zahtevkov. Skupno jih je bilo okoli 3100. V prvem krogu je Grilova s sodelavci preizkusila okoli 2600 zahtevkov, ostale pa so jim "izjemno zapletene prijave", med njimi terjatve s hipotekami in terjatve podizvajalcev. Vse preostale terjatve bodo po napovedih Grilove preizkušene do konca oktobra oziroma začetka novembra.

Nepreizkušenih za 350 milijonov

V prvem delu je bilo vrednostno preizkušenih za okoli 63 milijonov evrov terjatev, od teh jih je bilo za 55 milijonov evrov priznanih in osem milijonov evrov prerekanih, za okoli 350 milijonov evrov terjatev pa je ostalo nepreizkušenih.

Ob stečaju je v krovni družbi Vegrad brez dela ostalo 571 delavcev, stečaju pa so v naslednjih mesecih sledili stečaji tudi vseh hčerinskih oziroma povezanih družb. Med njimi je preživel le Vegrad Projektivni biro, kjer je bila na začetku septembra letos potrjena prisilna poravnava.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.