Slovenija
22 ogledov

Mineva sto let od rojstva matere Tereze

1/9
Žurnal24 main
Rimskokatoliška cerkev. Ob stoletnici rojstva matere Tereze danes v Ljubljani molitvena ura. Anton Stres bo daroval sveto mašo. V Kalkuti se je že spominjajo Misijonarke ljubezni.

Kot so zapisali na spletni strani Rimskokatoliške cerkve, bo ob stoletnici rojstva ustanoviteljice redovne skupnosti misijonark ljubezni matere Tereze v župnijski cerkvi sv. Kancijana in tovarišev mučencev v Ljubljani ob 18. uri potekala molitvena ura. Uro kasneje bo ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres daroval slovesno sveto mašo v počastitev njenega spomina.

Več o današnjem dogajanju v Kalkuti in spominu na prvo misijonarko ljubezni si lahko ogledate v galeriji.

V Kalkuti, kjer je umrla 5. septembra 1997, medtem že poteka maša. Na ta način se jo spominja pet tisoč sester redovne skupnosti Misijonark ljubezni, ki delujejo v 762 skupnostih v 135 državah sveta.

O materi Terezi
Mati Tereza, rojena 26. avgusta 1910 kot Agnes Gonxa Bojaxhio, je svojo prvotno redovno skupnost zapustila in se napotila v obubožane indijske mestne četrti, da bi odgovorila na akutne potrebe ljudi, kjerkoli so bili. Bila je vneta borka proti splavu in zato se je tudi udeleževala manifestacij proti prekinitvi nosečnosti.

Največji problem modernega sveta je osamljenost in zavrženost. Osamljenost je pravzaprav neke vrste lakota, lakota po toplini in ljubljenosti. Vendar pa je to lakoto veliko teže prenašati kot lakoto po koščku kruha.
Mati Tereza

Leta 1979 je za svoje človekoljubno delo prejela Nobelovo nagrado za mir. Ob prejetju nagrade je izjavila, da je ni vredna, in ponovila svoja stališča glede splava: "Tudi nerojeni otrok mora imeti možnost živeti."

Leta 1999 je vatikanska Kongregacija za zadeve svetnikov sprožila postopek za razglasitev matere Tereze za blaženo in ga na osnovi čudežnega ozdravljenja na njeno priprošnjo leta 2002 tudi sklenila. Za blaženo je bila razglašena 19. oktobra 2003. Postopek razglasitve za svetnico bo sklenjen, ko bo znano in dokazano še drugo čudežno ozdravljenje na njeno priprošnjo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.