Slovenija
26 ogledov

Mini bolje kot maksi

Kolosej. (Foto: IFP) Žurnal24 main
Kina. Obisk v Koloseju upada, za Kinodvor pa je eno platno premalo. Občina načrtuje minipleks v središču mesta.

 

Kriza je odgnala obiskovalce
Obisk
. V Koloseju so kot prvi razlog za manjše število obiskovalcev v lanskem letu navedli gospodarsko krizo, čeprav se je ta začela že leta 2008, obisk pa je upadel šele lani. Drugi vzroki so po njihovem mnenju "manjše število filmov, manjše število močnih studijskih naslovov in piratiziranje". Veliko zadovoljnejši so v Kinodvoru, ki je imel lani dobrih 77 tisoč obiskovalcev, kar je skoraj 60 odstotkov več, kot jih je imel Kino Vič.

 "Javni zavod Kinodvor je pokazal, da Ljubljana potrebuje filmsko kulturo in jo tudi pričakuje,” pravi Uroš Grilc, načelnik oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana (MOL). “Zato je za nas prioriteta minipleks mestnega kina s kakovostnim programom v središču mesta,” dodaja. Vprašanje pa je, kdaj in kje – v novem Šumiju kinodvoran ne bo, so pa predvidene v Emoniki.

Usoda Komune v zraku
MOL se zanima tudi za nekdanji kino Komuna v središču mesta. “Pred dobrim letom smo izrazili interes za kino Komuna, saj razvoj filmske kulture v Ljubljani po ustanovitvi Kinodvora narekuje potrebo po več filmskih platnih. Kolosej smo zaprosili za ponudbo – prodajo ali najem –, na podlagi katere bi MOL lahko sprejela odločitev, a je še nismo prejeli,” pravi Grilc. Iz Koloseja so sporočili le, da za Komuno iščejo dolgoročno rešitev, “ki bo dvorano vklopila v središče mesta”.

So pa v mestu še drugi kini, ki so že nekaj let zaprti, na primer Triglav, Mojca, Bežigrad in Kompas. Kot pravi Grilc, MOL nima nič z njimi; ali so v lasti Koloseja ali so bili vrnjeni upravičencem v denacionalizacijskem postopku (Triglav in Mojca). “Najslabše je, da so objekti prazni, namenjeni skladiščem. Saj bi bilo v njih lahko kaj drugega, ni nujno, da ravno kinodvorane,” sklene Grilc.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Podobno v Domžalah
Podobna je zgodba s kinom v Domžalah, ki je po besedah župana Tonija Dragarja v lasti Koloseja.

Za zdaj dvorana žal sameva in umira,” pravi in dodaja, da se občina še vedno zanima za odkup oziroma rešitev deset let zaprte kinodvorane, ki je ocenjena na dober milijon evrov. Dvorana je težavna ne le zaradi lastništva, temveč tudi zaradi funkcionalnosti, saj jo je mogoče uporabljati le za kino, razlaga Dragar.


Pristavlja, da v okolici primanjkuje parkirnih prostorov, površine pri vhodu in izhodu iz kina pa so v lasti 732 solastnikov stanovanjsko-poslovnega kompleksa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.