Slovenija
8 ogledov

"Minimalna plača ni edina težava"

Mazalin, KS90: Če se nič ne bo spremenilo, bo februarja ali marca čas za general Žurnal24 main
Demonstracije. KS90 se jih bo udeležila, a pravi, da je čas za ureditev celotnega sistema plač.

KS90. Demonstracijam – te bodo 28. novembra na Prešernovem trgu – se bo pridružila tudi Konfederacija sindikatov 90 Slovenije, ki je glede odločitve sprva omahovala. Po besedah njihovega predsednika Borisa Mazalina se z zahtevami organizatorice shoda, Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, sicer strinjajo, a položaja delavcev ne morejo strniti le na zahtevo po zvišanju minimalne plače in na nasprotovanje zviševanju upokojitvene starosti na 65 let.

Poudarjajo, da so proti korenitim spremembam zdravstvenega in pokojninskega sistema, ki bi le krnile pravice zavarovancev, blagajn pa ne bi rešile. Zavzemajo se za ureditev celotnega sistema plač, ker “veliko podjetij nima več nikakršnega sistema nagrajevanja in je na minimalni plači večina delavcev”.

Minimalna plača bi morala biti po njihovem mnenju osnovna plača brez vseh dodatkov. Sindikati, vlada in delodajalci pa bi morali s socialnim sporazumom nemudoma doreči, kaj bodo storili za izboljšanje trenutnih razmer. Če se zadeve ne bodo odvijale v pravo smer, bo februarja ali marca čas za generalno stavko, meni Mazalin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.