Slovenija
150 ogledov

"Minimalno plačo dobil le eden"

S posojanjem delavcev niso kršili zakona o stavki, je pa delavce že pred časom p Žurnal24 main
Inšpektor v Hidrii Romatiki ni ugotovil nepravilnosti zaradi premeščanja uslužbencev. Direktor Lapajne pravi, da morajo stavkajoči prevzeti materialno in moralno odgovornost za svoja dejanja.

Direktor Hidrie Rotomatike Dušan Lapajne opozarja, da vsak dan stavke povzroča večjo škodo, saj je proizvodnja kljub premeščanju drugih delavcev za jeseniške stroje nižja od običajne, čeprav jo zaenkrat še obvladujejo. "Dejstvo pa je, da bomo sprejeli določene ukrepe, ki bodo seveda zakoniti,"  poudarja Lapajne v upanju, da bo čim prej prišlo do prekinitve stavke.

Stavkajoči morajo prejeti odgovornost
Sindikat Neodvisnost oziroma stavkajoči morajo po besedah direktorja Hidriie prevzeti materialno in moralno odgovornost za svoja dejanja. Pri tem pa se zavedati, da Rotomatika dela komponente za tovarne po vsem svetu in v primeru, da ne zagotavlja rednih dobav, lahko zaustavi tudi proizvodnjo takšnih velikih podjetij, kot je Bosch, ter s tem povzroči milijonske izgube.

Kot je zagotovil Lapajne, je bila izplačana le ena minimalna plača, pa še pri tej je prišlo do napake, medtem ko nikakor ne drži navedba stavkovnega odbora, da od 15 do 20 zaposlenih kljub dodatkom za delo v neugodnem času prejema minimalno plačo.

Plač ne morejo dvigniti zaradi konkurence
Kot je povedal podpredsednik poslovodnega odbora Hidrie Stane Uršič, so stavkovne zahteve  izven njihovega dogovora s sindikati, zato nanje ne morejo pristati. Edino pravo mesto za pogovore je nadaljevanje socialnega dialoga za sklenitev podjetniške kolektivne pogodbe, ki naj bi bila podpisana 19. aprila.

K dvigu plač bi po besedah vodstva Rotomatike pripomogla tudi podjetniška kolektivna pogodba, saj bo zagotovila njihovo usklajevanje. Povišanje osnovnih plač ni mogoče, saj plače narekuje tudi konkurenca.
"Izogibamo se zahtevam po dvigu osnovnih plač, ker so naše osnovne plače v Hidrii Rotomatiki že same po sebi nad panožno kolektivno pogodbo," je dejal Uršič.

Po besedah Lapajneta naj bi bila izplačana le ena minimalna plača, kar pa stavkovni odbor označuje za sprenevedanje in laži, prav tako kot zagotovila, da podjetje redno izplačuje božičnice.

Ne skladajo pa se niti navedbe vodstva in stavkajočih glede števila zaposlenih na jeseniški lokaciji in števila stavkajočih. Po podatkih vodstva naj bi stavkalo 61 od 169 ljudi, po pojasnilih stavkovnega odbora pa jih stavka okrog 80 od 130.

Zaposleni in stavkovni odbor smo zadovoljni, da so se vse naše navedbe in prijave izkazale za utemeljene, še posebej v zadevi glede družbe GRADEJA gradbene storitve.
Stavkovni odbor Hidrie Rotomatike

Inšpektor ni ugotovil kršitev
Inšpektor ni ugotovil kršitev zakona o stavki glede posojanja agencijskih delavcev tujcev, saj so bili ti v družbi na Jesenicah "zaposleni že več mesecev".

Je pa inšpektor za delo ugotovil, da "delodajalec iz Ljubljane, ki je delavce posredoval na Jesenice", nima "podeljene koncesije ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, zato bo zoper oba delodajalca začet postopek o prekršku".

Delavci zaposleni daljši čas
"Napoved ima vse elemente, ki jih predvideva zakon o stavki," je inšpektor ugotovil glede same prijave stavke.

Pri posojanju delavcev iz podjetja v Spodnji Idriji prav tako ni ugotovil kršitev. "Ne gre za delavce, ki bi bili na novo zaposleni med stavko, ampak za delavce, ki so v družbi že dalj časa v delovnem razmerju in ki imajo v pogodbah o zaposlitvi opredeljeno možnost premestitve na delo z lokacije Spodnja Idrija na drugo lokacijo v okviru Hidrie Rotomatike," je zapisal inšpektor.

Ob tem je dopisal, da "njihovo delo dejansko pomeni nadomeščanje stavkajočih delavcev, vendar zakon o stavki, takšen kot je v uporabi že 20 let, tega ne sankcionira".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.