Slovenija
27 ogledov

Minister bo ribaril

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Ribiči. Kmetijski minister se je seznanil z njihovimi težavami.

"V Sloveniji imamo problem, ker je konzumacija rib 2,5-krat premajhna; želimo jo povečati," je po včerajšnjem sestanku s slovenskimi morskimi ribiči dejal Dejan Židan, minister za kmetijstvo. Ti so ga seznanili s svojimi težavami in mu predstavili mnenje, kako jih rešiti. Ministra so hkrati povabili, naj se jim v naslednjih tednih pridruži pri ribolovu in si ogleda, kako poteka.

Trenutno je med večjimi težavami majhen izkoristek črpanja sredstev iz evropskih skladov, saj je do zdaj podpisanih za okoli šest milijonov evrov pogodb, slovensko ribištvo pa ima do leta 2013 na voljo kar 28 milijonov evrov. "Nimamo lastnega denarja. Pri črpanju sredstev 60 odstotkov prispevata Slovenija in Evropska skupnost, 40 odstotkov pa ribič sam. Ta denar pa je težko dobiti, saj nam ga banke ne dajo," je pojasnil Silvano Radin, ki je včeraj predstavljal ribiče.

Premije za razrez bark
Včeraj so govorili tudi o premijah za razrez bark, ki je po besedah Židana eden od ukrepov, da ostane v slovenskem morju vitalna ribiška flota, ki bo ribičem omogočala dostojno preživetje. Koliko ribičev razmišlja o tem ukrepu, še ni znano, zanimanje pa naj bi bilo veliko. "Zanimanje je med tistimi, ki so leto ali dve pred upokojitvijo in nimajo nikogar, ki bi v tej dejavnosti še naprej delal," je dodal Radin.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.