Slovenija
26 ogledov

Minister: Fotovoltaika je zabloda

Zdenko Počivalšek Saša Despot
Kandidat za gospodarskega ministra trdi, da nikoli ni načrtoval menedžerskega prevzema, meni, da je fotovoltaika zabloda, propad zimskih športnih središč ga boli, novim sodelavcem pa napoveduje trdo delo. Odbor ga je podprl z 11 glasovi za in štirimi proti.

"Dogovor za cilje bo dogovor, izvedba bo pa trda. Kdor ne bo sodeloval, se bo sam odločil, da bo počel nekaj drugega," je o svojih bodočih sodelavcih kandidat za gospodarskega ministra Zdravko Počivalšek povedal, kako bo motiviral zaposlene na ministrstvu. 

Povedal je, da v tem trenutku še nima natančnega programa za delovna mesta, je pa to ključna naloga. "Niti v rokavu nimam programa za prestrukturiranje podjetij. Se bo pa morala marsikatera branža prestrukturirati v smeri produktov, ki jih je mogoče prodati," je napovedal. 

"K delu pristopam pesimistično, zavedam se težav, ampak mislim, da imam dovolj energije in volje, da se neke zadeve, za katere mislim, da se morajo narediti, izpeljejo. Naredil bom vse, kar je v moji moči. Potrebno bo veliko usklajevanja z drugimi ministrstvu, tega sem navajen iz prejšnje službe, verjamem, da bo mogoče narediti pozitiven premik,“ pravi Počivalšek, ki trdi, da ima polno podporo predsednika vlade. 

Nismo dovolili, da bi uničili podjetje

"Nikoli nismo imeli namena prevzeti podjetja, smo se pa borili proti tajkunskim prevzemom. Ko so bili eni na oblasti, so si prizadevali, da bi šel tajkunski prevzem v eno smer, ko si bili drugi, pa v drugo smer. Nismo dovolili, da bi nekdo to, kar smo 15 let delali, uničil," je na vprašanje o poskusu menedžerskega prevzema Term Olimia dejal njen direktor. 

"Imeli smo načrt priti do deleža, pri katerem bomo lahko rekli, kaj ne, to je pa 26 odstotkov. V tistih časih so finančne ustanove vsakega, ki podjetja ni imel namena prevzeti, razglasili, da je nor. Mi nismo znali izračunati, da bi se to lahko izšlo. Tisti, ki so nas poslušali prevzeti, jih ni več, ali pa so v hudih, hudih težavah, podjetje, ki sem ga vodil, je pa eden od stebrov stabilnosti,“ je dejal Počivalšek.

Vključitev STO v Spirit je bila "ena grozna zadeva" 

Napovedal je, da bo Slovenska turistična organizacija (STO) znova samostojna, zdaj je namreč v agenciji Spirit. "Mene napadajo, da sem da sem premalo naredil, da se STO ne bi ukinila. Mislil sem, da je bolj pomembna vsebina kot oblika, ampak Spirit mi je pokazal, da sem se motil, to je ena grozna zadeva. Samostojno STO je obljubila bivša premierka, bivši gospodarski minister in novi premier, gre za preprosto birokratski odpor, ker bo prišlo do nekih sprememb, ampak to bomo izvedli,“ je bil odločen in dodal, da samo Litva nima nacionalne turistične organizacije.

Opozoril je, da turizem pomeni 13 odstotkov BDP zaposluje 45 tisoč ljudi ustvari dve milijardi prometa, od katerega država pobere 250 milijonov evrov DDV, v strategiji razvoja je cilj tri milijarde evrov prometa, ampak napredka ni nobenega.

Imamo nove hotele in sobe, ampak prazne

"Izkoristili smo evropski investicijski potencial, povečali smo kapacitete, ni pa sledila promocija tega na tujih trgih. Zasedenost teh kapacitet je slaba, pod 40 odstotkov. Na domačem trgu ni možna rast, to ne pomeni, da so domači gostje slabi, najboljši so, ampak težava je, da nas je premalo. Okrog nas je ogromen bazen potencialnih gostov, mi smo pa po Zujfu prepolovili sredstva za promocijo, kot da glava ne ve, kaj delajo roke. Vložiti moramo v promocijo Slovenije v tujini, ne samo v turizem. Poznavanje Slovenije se v Trstu, Gorici in Gradcu konča, drugje ne vedo veliko o nas,“ je opozoril Počivalšek.

Minister za delitev subvencij

"Vaše pristojnosti so turizem in razdeljevanje subvencij, ampak funkcija bo taka, kot jo boste s svojo osebnostjo naredili,“ je dejal poslanec NSi Matej Tonin, ki je opozoril na zgrešeno trošarinsko politiko. "Avtoprevoznik, ki gorivo toči v Sloveniji namesto v Avstriji, vsak mesec za gorivo dajo 40 tisoč evrov več,“ je dejal Tonin.

Počivalšek je odgovoril, da se na trošarine ne spozna, ampak je vprašanje vzel na znanje in se bo pustil podučiti. Načeloma pa se strinja, da je potrebno znižati vse obremenitve, kjer bi zaradi nižje cene večji promet prinesel enak ali celo višji izplen. Trošarine so sicer v pristojnosti ministrstva za finance.

"Najprej smo pri zakonih bolj papeški od papeža, potem pa še, ko bi lahko interpretirali tako ali drugače, interpretiramo v škodo gospodarstvu,“ pa je povedal o delu inšpekcij a dodal, da osnovne stvari morajo "štimati". 

Komentarjev 4
  • KOJAK 18:03 02.december 2014.

    Jaz mu jo tudi želi,... po dolgem času nekdo z malce bolj realnim pogledom na stvari. Problem je le ali mu bo v tej greznici uspelo kaj.

  • maresem 16:16 02.december 2014.

    Jaz mu želim veliko sreče.

  • modrival 15:50 02.december 2014.

    Nič ne pomaga, če eden izrazi zdrave misli, mu bodo hitro preprečili dihanje, saj je lobij požrešništva prevelik.