Slovenija
14 ogledov

Minister Gantar ni seznanjen z najnovejšimi rezi

Drago Ščernjavič je ogorčen nad ravnanjem vlade mimo javnega sektorja. Žurnal24 main
Vladni predlog so včeraj sindikati zavrnili, saj je bil, kot ocenjuje sindikalist Drago Ščernjavič, še slabši kot tisti, ki ga je v torek predstavila vlada. Kot je še povedal, sta bili „cvetki“ včerajšnjega večera visoka odpravnina eni od javnih uslužbenk ter nepoznavanje najnovejšega vladnega predloga rezov pri plačah ministra za zdravje Tomaža Gantarja.

"Vladni predlog smo zavrnili. Ni najslabši. Še slabši je bil torkov," je po pogajanjih komentiral sindikalist Drago Ščernjavič. Na vprašanje, koliko so še narazen z vlado, odgovarja, da ogromno. So pa nocojšnja pogajanja, pove, poenotila sindikate.

Jutri zvečer se bo vseh 32 sindikatov javnega sektorja sestalo na skupnem usklajevalnem sestanku. Na drugi strani je minister Senko Pličanič po pogajanjih napovedal, da bo vlada danes obravnavala rebalans proračuna in interventni zakon, ki vključuje današnji predlog znižanja plač v javnem sektorju. “Nas so s tem postavili v avt,“ komentira Ščernjavič.

Vlada naj bi sicer jutri sprejela tudi posebno varovalko, ki bi omogočila, da če se s sindikati uskladijo, bi bilo mogoče z aneksi razmeroma enostavno korigirati tako rebalans kot interventni zakon, a se sindikatom to ne zdi dovolj prepričljivo.

Ščernjavič: pri predlogu gre za drugo finto

Sindikati naj bi nocoj na pogajanjih vladni strani predlagali še, da se opredeli, ali je pripravljena na hkratno odpravo tretje in četrte četrtine plačnih nesorazmerij, kar je skupaj težko 170 milijonov evrov. "V tem primeru smo jim pojasnili, da smo se pripravljeni pogovarjati o vseh 19 ostalih točkah, ki so jih predlagali. Na to nam niso niti odgovorili," pove Ščernjavič in dodaja, da "očitno vlada vztraja na svojem."

Ščernjavič celo meni, da gre pri tem zadnjem vladnem predlogu "za drugo finto". Po njegovem bi znižanje osnovnih plač, kot je predlagano, kar naj bi vlada naredila z aneksi, pomenilo tudi znižanje dela za opravo plačnih nesorazmerij. Ali je to res, odgovora sinoči na pogajanjih, pravi, da ni dobil. Zakon o izravnanem proračunu pa je označil za zakon o ožemanju javnih uslužbencev.

Komentarjev 3
  • primorka 16:16 05.april 2012.

    Še veliko je takih !!!!!!!!!!!!!

  • 1111 09:45 05.april 2012.

    žurnal s temi reklamami ste poden...da bi vas ta lev požrl, do zadnjega!!!!!!!

  • Darko 08:54 05.april 2012.

    ščernjavić ti si tudi ena finta, ki celo življenje mešaš meglo, delat in zaslužit pojdi.