Slovenija
12740 ogledov

Minister Hojs: Nekaterim se preprosto žvižga za vse

Aleš Hojs Saša Despot
"Nekatera vprašanja so takšna, da sploh ne moreš verjeti, da to ljudje sprašujejo," je dejal minister za notranje zadeve.

"Slovenija je 13. najbolj prizadeta država v EU, kar je nekoliko slabše od povprečja," je na popoldanski novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin. Ob tem je poudaril, da imamo 29 bolnikov na intenzivni negi. "To število se bo samo še povečevalo," je dodal. "Danes imamo 118 težkih bolnikov. Če se bo polnjenje bolnišnic nadeljevalo s takim tempom, lahko jutri pričakujemo 150 ljudi, pojutrišnjem 180," je dodal Kacin. 

Od polnoči je v veljavi prepoved gibanja zunaj občine prebivanja. Nekateri državljani, ki so se odpravili na delo, so se tako danes že srečali s policijskimi patruljami.

O omejitvah na javnih krajih je  danes popoldne spregovoril minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je dejal, da ljudje zaradi tega ukrepa ogromno sprašujejo. "Poslušali smo pojasniti, kaj odlok prinaša, vendar so telefonske številke pregorele z vprašanji. Nekatera vprašanja so takšna, da sploh ne moreš verjeti, da to ljudje sprašujejo," je dejal. 

Hojs: "S predlaganimi zakonodajnimi spremembami želimo dati pooblastila ključna za preprečevanje in zajezitev epidemije. Če to ne bo sprejeto, karantena ne bo več možna doma, ampak le v obliki skupnih karanten."

"Še vedno lahko greste na delovno mesto, še vedno lahko gresta v lekarno, na odvzem krvi, še zmeraj lahko greste v bolnico, še vedno lahko počnete svojo gospodarsko, kmetijsko ali katerokoli drugo dejavnost, ne glede na to, v kateri občini živite in ne glede nato, v kateri občini se ta storitev izvaja,"  je pojasnil. 

Dovoljenj ni treba imeti

Po njegovem za prehod med občinami ni treba imeti posebnih dovoljenj. "V odloku teh priporočil zaenkrat nismo predvideli. Priporočamo pa vsem, predvsem tistim, ki se vozijo na svoje del mesto iz ene občine v drugo ali na povsem drugi konec Slovenije, da imajo pri sebi povsem enostavno potrdilo svojega delodajalca, kjer piše ime priimek zaposlenega, naslov podjetja in naslov firme, kjer to podjetje deluje."

Kako na pogreb?

Policisti po njegovem trenutno ne kaznujejo, le opozarjajo. "Če vas bo ustavil policist in vas vprašal kam greste, vas ne bo kaznoval. Vprašanje se glasi, če lahko greste na pogreb? Pogreb je nujna stvar. Nobenih omejitev v tej smeri ni. Seveda lahko, vendar je treba ohraniti razdaljo, družina s petimi, lahko gre skupaj, nič ni drugače kot prej," je pojasnil. 

Novo je to...

Če ste športniki, lahko svojo aktivnost opravite tudi v svoji občini. Namesto, da boste prekolesarili 60 kilometrov od točke A do točke B, boste teh 60 kilometrov opravili znotraj lastne občine. "Razlika je v tem, da izven občine ne smete zahajat na rekreacijske in turistične poti v druge občine. Zakaj? Zdravniki UKC-ju so vam včeraj in predvčerajšnjim povedali, da je nerazumljivo, kako veliko poškodb je bilo z naslova adrenalinskih športov. Župani Bleda in primorskih občin so povedali, da je nesprejemljivo, da se tam tre ljudi, ko pa bilo potrebno, da držimo razdaljo, da se v teh dneh ne gremo turizma, da se v teh dneh ne gremo športnih aktivnosti." 

Druga novost je, da določene storitve lahko opravljate zgolj znotraj lastne občine. "Vendar, v kolikor ta storitev znotraj vaše občine ni na voljo, to lahko opravite v najbližji naslednji občini, vendar ne smete dlje od tam, kjer je ta storitev možna," je še pojasnil minister. 

Trgovci se pritožujejo

Minister je opozoril na obnašanje nekaterih, ki v trgovinah ne spoštujejo ukrepov. "Trgovci se pritožujejo nad vašim neprimernim obnašanjem, na nespoštovanje odloka o zaščiti v trgovini. Upoštevajte navodila, da v zaprte prostore prihajajte z maskami, če jih nimate, uporabljajte šal, ruto... Imamo rakvizite, s katerimi lahko zaščitimo druge."

Pokličite župane

Hojs je trgovce pozval, da odlok predvideva možnost, da jim na pomoč priskočijo pripadniki civilne zaščite. "Mislim, da je to eden od prvih korakov, s katerim lahko na lokalnem nivoju zagotovimo red, večjo disciplino, če že sami državljani tega niso sposobni. Verjamem, da bodo v prihodnjih dneh tega sposobni. A vendar je med nami še nekaj tistih, ki se jim za ta odlok in naše zdravje, našo varnost žvižga."

Seveda policistov ni dovolj, da bi lahko stali pred vsako trgovino, ima pa po besedah Hojsa policija navodila, da na naključnih mestih izvaja nadzor in opozarja tiste, ki odlok kršijo. "To navodilo bo izvajala tudi v naslednjih dneh, pri čemer računam, da bomo po sprejetju anticovid zakona zadeve lahko še poostrili, torej da bo policija lahko tudi neposredno dajala kazni in ne samo opozarjala in kršilce predlagala inšpekcijskim službam, ki izdajajo kazni."

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

 

Komentarjev 26
  • borut08 16:29 31.marec 2020.

    Jansisti,komunisti bodo ze poskrbeli za nas,kot to pocno ze od leta 90 politika terorja,korupcije in izkljucevanja ter unicevanja drugace mislecih na celu z politicno policijo.

  • johan12 12:08 31.marec 2020.

    Ja g. Hojs prosim da ukrepate zoper direktorja rezerv g. Antona Zakrajška, ne glede da pripada isti stranki kot vi; ker je podpisal pogodbo za največjo dobavo mask z davčnim dolžnikom (po podatkih nek g. Dolenc), s katerim država sploh ...prikaži več ne bi smela poslovati. Domnevno pa maske še vedno niso dobavljene. Očitno se res "nekaterim odgovornim požvižga z vse! P.S. vnaprej hvala za minuse dežurnim po nalogu centrale iz Trstenjakove.

  • janez00 08:45 31.marec 2020.

    Prokleti prašiči še kar vozijo virus od drugod,navadne ljudi pa ustrahujejo in matretirajo.Pa tem diktatorji se je treba upreti.