Slovenija
56756 ogledov

Minister Hojs predstavil nove omejitve gibanja

Aleš Hojs Saša Despot
Od jutri naprej je v veljavi omejitev gibanja med 21. uro zvečer in 6. uro zjutraj.

Včeraj zvečer je vlada razglasila epidemijo na celotnem ozemlju Republike Slovenije. "Ob tem je upoštevala stanje v Evropi in priporočila strokovne skupine, da je treba epidemijo razglasiti čim prej," je na današnji tiskovni konferenci dejal uradni vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. "Postavljena je tudi pravna podlaga za sprejem drugih, bolj učinkovitih ukrepov za zajezitev števila okuženih in potencialno obolelih."

Seja vlade vlada janševa vlada Covid-19 Slovenija Od danes naprej epidemija: Takšne so številke!

Danes je začel delovati vladni klicni center z informacijami o covid-19 na številki 080 14 04. "Vlada pa ni aktivirala nekaterih drugih že pripravljenih ukrepov, ker ocenjuje, da smo v tem trenutku dovolj disciplinirani, da še ni potrebe po zapiranju trgovskih centrov, kozmetičnih in frizerskih salonov, tudi javni promet še naprej deluje kot običajno," je povedal Kacin. "Epidemija je razglašena le za 30 dni, v upanju, da bomo v tem času znižali število dnevno okuženih." 

Predsednik vlade Janez Janša je včeraj nagovoril državljane in državljanke, danes zvečer jih bo tudi predsednik republike Borut Pahor. 

Otrok za računalnikom Šolanje na daljavo Slovenija Šolanje na daljavo: Zaradi "izrednega navala" pokleknil Arnes

Vlada sprejela odlok o omejitvi gibanja

"Številne države so že omejile gibanje ponoči. Odlok, ki dodatno zamejuje gibanje na največ šest in ne več deset oseb, je prvi ukrep, ki naj bi zmanjšal število okuženih," je na tiskovni konferenci povedal Kacin. "Gre za odlok o delni omejitvi gibanja in zbiranja ljudi, ki ga je vlada že sprejela na dopisni seji." 

Covid-19, UKC Ljubljana Covid-19 Zdravje Novi podatki: delež pozitivnih testov več kot 20-odstoten

Glavne vsebinske spremembe je razložil minister za notranje zadeve Aleš Hojs:

(1) Ni več izjem za oranžne regije

"Glede na dejstvo, da je oranžna regija samo še ena - obalna, se je vlada odločila, da je izjema, ki je veljala v prejšnjem odloku, da lahko prebivalci oranžnih regij prehajajo v rdeče regije, ne velja več," je pojasnil Hojs. "Vsi smo omejeni na svojo statisično regijo."

(2) Zbiranje na prostem omejeno na šest oseb

"Število oseb, ki se lahko zbira na prostem, je znižano z deset na šest," je razložil Hojs. "Edina izjema, ki še ostaja, je izjema, vezana na družinske člane. Če je v gospodinjstvu več kot šest oseb, se te lahko gibajo skupaj." 

Ljubljana brez turistov Covid-19 Slovenija Janez Janša napoveduje policijsko uro

(3) Prepovedani so vsi shodi, prireditve, verski obredi, maše in poroke

"Vse tisto, kar je do današnjega dne še bilo mogoče v oranžnih regijah od jutri  nikjer po Sloveniji ne bo več dovoljeno," je razložil Hojs. "Gre za popolno ustavitev javnih in pol-javnih prireditev." 

(4) Omejitev gibanja med 21. in 6. uro zjutraj

"Omenjeno je bilo že, da je na podlagi izkušenj, ki jih uvajajo jedrne evropske države, tudi slovenska vlada sprejela odločitev, da začasno omeji gibanje v nočnem času," je dejal Hojs. "Od jutri, od 21. ure zvečer velja omejitev gibanja, ki bo trajala do 6. ure zjutraj. Omejitev je bila sprejeta na podlagi ugotovitve, da je velika večina novih okužb posledica privatnega druženja."

Izjeme za prehajanje med statističnimi regijami

Hojs je navedel tudi izjeme, ko je prehajanje med posameznimi statističnimi regijami dovoljeno. Med te sodijo službene obveznosti, se pravi prihod in odhod na delo in opravljanje gospodarske dejavnosti. Prehodi so dovoljeni za primere intervencij ali "prehodov povezanih z odpravljanjem nevarnosti za ljudi, bodisi za življenje, bodisi za premožeje."

Prehod je dovoljen tudi v primeru nujnih storitev, "bodisi življenjskih, če gre za naše zdravje ali premoženje, če gre za izlive vode, požar in tako dalje."

Kar se tiče prehoda med statističnimi regijami je zdaj bistvena sprememba ta, da smo zmanjšali število izjem. Pomembna izjema, ki je črtana in ne velja več, se nanaša na koriščenje turističnih kapacitet. Te izjeme ni več. Čas za koriščenje bonov bo gotovo še drugo leto.

Od jutri naprej turistična rezervacija ni več izjema, da lahko potujete iz rdeče regije v drugo. Če imate rezervacijo potrjeno v vaši regiji, te omejitve ni, če ste opravili rezervacijo npr. v prekmurju in ste doma iz Ljubljane, tja ne morete.

Aleš Hojs

Še vedno se po besedah Hojsa lahko prehaja med statističnimi regijami za varstvo in pomoč družinskim članom, za pomoč osebam s posebnimi potrebami, za dostop do storitev, ki so povezane z upravljanjem sodnih in drugih upravnih organov. Ostala je tudi izjema o dostopu do posestev, objektov, ki velja za vse člane gospodinjstva. 

Izjeme za omejitev gibanja med 21. in 6. uro

Prav tako izjeme veljajo za omejitev gibanja med 21. uro zvečer in 6. uro zjutraj. "Za vse te, ki končajo svoje delo po devetih ali ga začnejo pred 6. uro,  je predvidena izjema, prihod in odhod iz dela oz. na delo je neomejen in ne bo sankcioniran," je poudaril Hojs.

Enako velja, če gre za odpravljanje nevarnosti za ljudi, kot je npr. izliv vode v stanovanju: "Če vam bo v hiši spustila voda in boste poklicali vodoinštalaterja le ta ne bo deležen sankcije, ampak bo to storitev lahko opravil." 

Nadzor "policijske ure"

Nadzor omejitve gibanja bosta izvajala tako policija kot zdravstveni inšpektorat. "Policist bo ugotovil, ne glede na to, iz katere regije prihajate, kaj je vaš razlog, da ste po 21. uri zunaj - ali prihajate ali odhajate na delo oz. urgentno zdravstveno storitev," je razložil Hojs. "Če vas bo v Ljubljani zalotil policist in ob tem ugotovil da ste iz Prekmurja, boste dvakrat kršili odlok - da niste upoševali omejitve gibanja ter da ste prešli iz ene v drugo regijo."

Kazen bo po uveljavitvi PKP5 lahko vročil policist, dokler to še ne bo v veljavi, vas bo policist le identificiral in vaše podatke posredoval zdravstvenemu inšpektoratu, ki bo izdal kazen. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 62
  • prlečka 07:54 20.oktober 2020.

    "Od jutri naprej turistična rezervacija ni več izjema, da lahko potujete iz rdeče regije v drugo. Če imate rezervacijo potrjeno v vaši regiji, te omejitve ni, če ste opravili rezervacijo npr. v prekmurju in ste doma iz Ljubljane, tja ne ...prikaži več morete." Če že pišete tako ukazovalno, potem bi lahko na koncu napisali - "TJA NE SMETE". Vse kar je prav vsi vemo, da se moramo držati ukrepov, ampak kaj bomo kmalu mogli zvečer izročiti tudi ključe od svojih hiš ali stanovanj. Lepo vas prosim no.

  • jakec42 07:14 20.oktober 2020.

    Vsaj za krompirjeve počitnice bi pustili koriščenje rezervacij,tako pa ste odvzeli otrokom počitnice!

  • bf11fb292921c717908bdee3670a3f022a1b836d 07:03 20.oktober 2020.

    Cilj je bil razglasitev epidemije in proti koncu se je že zelo mudilo da se jim revčkom ne zgodi kaj hudega v parlamentu. Že nekaj časa tu ne gre več za zdravje. Zdaj ko je epidemija pa lahko delajo kar ...prikaži več hočejo. Perejo denar, z vojsko in policijo tlačijo narod, v ozadju pa verjetno še kaj.....