Slovenija
15 ogledov

Minister Jankoviću: Opravičilo ni potrebno

Za štiri sporne galenske izdelke namerava Lekarna Ljubljana pridobiti dovoljenja Žurnal24 main
Janković: Minister laže! Minister Gantar: Opravičilo ni potrebno.

Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so navedbe ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da ga je ljubljanski župan Zoran Janković "poklical in pozval oziroma celo posvaril, naj poročila o nadzoru Lekarne Ljubljana ne objavi", označili za laž. Župan je ministra poklical po tem, ko je bilo poročilo že objavljeno na spletni strani ministrstva, trdijo na MOL.

Kot so na MOL pojasnili v sporočilu za javnost, je župan ministra poklical v petek okoli 16. ure, ko so na MOL že prejeli vprašanja medijev, kako komentirajo objavo poročila o nadzoru v Lekarni Ljubljana, ki je bilo takrat že objavljeno na spletni strani ministrstva za zdravje.

Župan, ki je bil med pogovorom z ministrom v družbi sodelavcev, je ministru izrazil razočaranje nad komunikacijo ministrstva, pojasnjujejo na MOL. Po njihovih navedbah je namreč ministrstvo z vsebino poročila javnost obvestilo, preden so dokumente prejeli v Lekarni Ljubljana, zaradi česar se na očitke niso mogli ustrezno odzvati.

"Ker gre za očitno laž ministra, pričakujemo od njega takojšnje javno opravičilo," so še zapisali na MOL.

Za opravičilo ni razloga

Z ministrstva za zdravje pa so sporočili, da se minister ne namerava opravičiti, saj za to ni razloga. Minister je na novinarski konferenci sicer omenil telefonski pogovor z županom, ni pa navedel, da naj bi župan poskušal preprečiti objavo poročila o upravnem nadzoru.

Prav tako so, kot navajajo na ministrstvu, netočne navedbe medijev, da naj bi odvetniki lekarne ministrstvu grozili že pred objavo poročila o upravnem nadzoru.

Gantar je sicer na današnji novinarski konferenci povedal, da je ministrstvo za zdravje prejelo pismo odvetniške pisarne, v katerem ta pričakuje prekinitev postopka upravnega nadzora nad Lekarno Ljubljana, omenja pa tudi možnost tožbe. "To mi je omenil tudi sam župan Janković. Po telefonu sva govorila," je dejal Gantar.

Ob tem je dejal, da komisija, ki je opravljala nadzor, stoji za svojimi ugotovitvami, zato se na ministrstvu groženj s tožbo ne bojijo.

Ugotovitve upravnega nadzora v Lekarni Ljubljana so po Gantarjevih ocenah resne, a ne dajejo posebnih možnosti za reagiranje, saj gre večinoma za kršitve kodeksa.

Nadzor pokazal neskladnosti

Upravni nadzor, ki ga je komisija ministrstva za zdravje opravila v Lekarni Ljubljana, je namreč pokazal neskladnost bilančnih podatkov iz letnih poročil za leta 2007–2010. Poleg tega je nadzor pokazal, da ciljno vodenje Lekarne Ljubljana ni skladno z namenom zakona o lekarniški dejavnosti in zakona o zavodih, da se obvezno strokovno in neodvisno izobraževanje oziroma izpopolnjevanje strokovnih lekarniških delavcev ne izvaja v skladu s predpisi, komisija pa je ugotovila tudi opustitev dolžnega ravnanja ob svetovanju.

Komentarjev 15
  • vidralas 21:27 01.junij 2012.

    Kučmanoviči,prosim vas ,nehajte s temi vašimi udbaškimi piz.......mi,ker je že nam pohlevnim Slovencem narastel tlak do vrelišča.Kučan,Stanovnik,Tuerk,(žal funkcionalno nepismen Janković tega ne bo prebral)pazite,da ne boste vzrok še ene revolucije,ki jo bo pa zgodovina definitivno opredelila kot revolucijo za obstoj ...prikaži večj Slovencev.Nočem vam groziti,toda zaradi ljubega miru, nehajte z vašimi bedarijami.

  • zalo_dragomir 10:54 24.maj 2012.

    gangs of slovenia. Kdo bo koga?

  • izRODEk 07:50 24.maj 2012.

    Kakšen gnoj je tale gantar... cela Slovenija ga je slišala ko je izjavil, da mu je janković celo grozil s tožbo, zdaj pa to zanika.... gnoj zarukani! Vse take čakajo vešala! NE janšizmu!