Slovenija
4317 ogledov

Med poslanci izbruhnile okužbe

Marjan Dikaučič na interpelaciji Državni zbor / Matija Sušnik
Jeziček na tehtnici bodo najverjetneje poslanci stranke DeSUS. A zaradi dveh primerov okužb z novim koronavirusom bodo v poslanski skupini Levice predlagali preložitev glasovanja o interpelaciji Dikaučiča.

V poslanskih skupinah LMŠ, SD, Levice, SAB in NeP vztrajajo pri očitkih iz interpelacije, ki so jo vložili zoper ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča ter med drugim opozarjajo, da ministrstvo vodi človek, ki sam ne spoštuje pravnega reda. V DeSUS se bodo o tem, ali bodo interpelacijo podprli, odločili po zagovoru ministra. 

Opoziciji pa se načrti sesuvajo tudi zaradi okužb s covidom-19. Okužena naj bi bila namreč dva poslanca Levice - Željko Cigler ter Violeta Tomič. Predsednik DZ Igor Zorčič bo po posvetu z vodji poslanskih skupin sprejel odločitev, ali bo zaradi dveh okužb z novim koronavirusom v poslanski skupini Levica prestavil glasovanje o interpelaciji ministra Dikaučiča na četrtek. Po besedah Zorčiča se postavlja vprašanje, ali je mogoče, da zagotovijo, da poslanca v četrtek opravita glasovanje.

Hršak zaskrbljen glede temne preteklosti ministra

seja DZ Ivan Hršak | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Tudi DeSUS so zmotili očitki o domnevnih nepravilnostih v preteklem ravnanju ministra. Kot je ugotavljal Ivan Hršak (DeSUS) "temna preteklost novega ministra vedno znova prihaja na dan", največji pomislek imajo zato zaradi domnevnih davčnih utaj in domnevnega ponarejanja pravosodnih listih. "Da je pravosodni minister v sodni preiskavi, je precedens, ki ga v DeSUS preprosto ne moremo razumeti," je poudaril Hršak.

Dodal je, da so zaskrbljujoči tudi zapisi glede njegovega dela kot stečajnega upravitelja in o njegovi povezavi s slamnatimi podjetji. Od ministra zato danes pričakujejo konkretne odgovore. Kot so že pojasnili, se močno nagibajo k podpori interpelaciji, a bodo prisluhnili tudi zagovoru ministra in se po končani razpravi odločili, kako bodo glasovali, je napovedal Hršak.

Če bi poslanska skupina DeSUS interpelacijo enotno podprla, bi ob prisotnosti vseh poslancev predlagateljic interpelacije Dikaučič ministrski stolček danes lahko izgubil.

Minister v sodnih postopkih simbolizira vse, kar je z današnjo vlado narobe

V LMŠ današnje glasovanje o interpelaciji sicer razumejo kot glasovanje o razrešitvi vlade, glasovanje, pri katerem se je mogoče opredeliti le za ali proti, je opozoril vodja poslanske skupine Brane Golubović. Neglasovanje bi po njegovem pomenilo, da si nekateri zaradi osebnih interesov ali strahu zatiskajo oči pred vladnimi pritiski na sodstvo, evtanazijo demokracije.

Dodal je, da Dikaučič, ki je v sodnih postopkih zaradi suma kaznivega dejanja utaje davkov in ponarejanja uradnih listin, simbolizira vse, kar je z današnjo vlado narobe: nedostojnost, nestrokovnost, napuh, samovoljo, nižanje politične kulture, prepričanje, da so vladajoči prvorazredni, da je država njihova last in plen, avtokratskost in kleptokracijo.

Nespoštovanje pravnega reda

Glede na preteklost Dikaučiča in nanj naslovljenih očitkov se državljani upravičeno sprašujejo, kako mu lahko zaupajo, da bo pripravil zakonodajo, ki bo kakovostna in ki predvsem ne bo povezana s partikularnimi, zasebnimi interesi, je opozorila Meira Hot (SD). Poleg tega po njenih besedah Dikaučič nosi tudi kolektivno odgovornost za delo vlade, ki po njenih besedah po "tekočem traku" sprejema neustavne odločitve.

Pravosodnemu ministru je med drugim očitala odgovornost za neimenovanje slovenskih državnih tožilcev, znižanje proračunskih sredstev pravosodnim proračunskim uporabnikom za prihodnje leto ter izpostavila njegovo vlogo pri neimenovanju evropskih delegiranih tožilcev. Na koncu je vlada prejšnji teden sicer imenovala dva evropska delegirana državna tožilca, pa vendarle zgolj začasno. Zdaj pravniki opozarjajo, da pojem začasnosti imenovanja sploh ne obstaja, je opozorila.

Na čelu pravosodnega ministrstva je človek, ki ne spoštuje pravnega reda in je trenutno v predkazenskem postopku zaradi kaznivih dejanj davčne zatajitve, je v imenu SAB opozorila Maša Kociper. "Če državo vodijo ljudje, ki ne spoštujejo temeljnih pravnih postulatov, kako lahko to pričakujemo od državljanov," je dejala poslanka.

Neplačevanje komunalnega prispevka

Janja Sluga (NeP) pa je poudarila, da vlada in njeni predstavniki s svojimi ravnanji ljudem sporočajo, da pred zakonom nismo vsi enaki. Pravosodni minister pa pri tem ni nobena izjema. "Že dejstvo, da imamo v tej državi ministra za pravosodje, ki je v sodni preiskavi zaradi utaje davkov, je preprosto nespodobno," je dejala.

Med "nespodobnimi zgodbami" ministra je med drugim izpostavila tudi (ne)plačilo komunalnega prispevka. Kar zadeva zgodbo z izbiro evropskih delegiranih tožilcev, pa je ugotavljala, da bil na mesto prejšnje ministrice Lilijane Kozlovič imenovan človek, "ki je očitno z odprtimi rokami sprejel nalogo zrušiti že izveden zakonit postopek".

SNS v uvodni predstavitvi stališč poslanskih skupin svojega ni predstavila.

Dikaučič je sicer v svoj zagovor dejal, da je plačilu komunalnega prispevka nikoli ni nasprotoval, temveč zgolj njegovi višini. "Včasih se zaradi ljubega miru človek odloči stopiti korak nazaj,” je dejal Dikaučič.

Marjan Dikaučič | Avtor: Državni zbor / Matija Sušnik Državni zbor / Matija Sušnik
V koaliciji jasni: interpelacije ne bomo podprli

Poslanci SDS bodo interpelacijo, ki je neutemeljena in neargumentirana, soglasno zavrnili, je v imenu poslanske skupine napovedal Dejan Kaloh. Interpelacijo namreč ocenjujejo kot ponoven poskus spodkopavanja vlade z zlorabo tega instituta, očitki pa nimajo nobene povezave z delom ministra za pravosodje.

"Te opozicijsko-interpelacijske igre brez meja so z današnjo interpelacijo dosegle nov rekord," je ocenil Kaloh in spomnil, da je bila interpelacija vložena le nekaj mesecev po nastopu mandata pravosodnega ministra. Opozicija, ki ji je Kaloh očital destruktivnost, lahko Dikaučiču očita le to, da je minister te vlade in da si je upal prevzeti vodenje pravosodnega resorja. Koalicija pa bo tudi to "interpelacijsko etapo pretekla zmagovito", saj bo interpelacija zavrnjena, je napovedal Kaloh.

Prepričani, da minister delo opravlja odgovorno in zakonito

V SMC so prepričani, da minister, ki prihaja iz kvote njihove stranke, svoje delo opravlja odgovorno in zakonito, od svojega imenovanja pa je naredil vse, da bi Slovenija čim prej imela evropska delegirana tožilca, je dejal Dušan Verbič. Vloga ministrstva za pravosodje pri zagotavljanju varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin pa po njegovih besedah ni nadrejena ostalim ministrstvom, temveč gre za nezavezujočo posvetovalno vlogo, je poudaril.

Orodje interpelacije je po Verbičevih besedah sicer legitimna poteza opozicije, "ki pa v teh časih diši bolj po čem drugem", prizadevanja opozicije za rušenje vlade pa so "že presegla meje dobrega okusa in vse skupaj postaja neresno". Podobno kot minister sam pa je tudi Verbič menil, da so predlagatelji, ki so v interpelaciji zapisali, da Dikaučič sodeluje v osebni vojni predsednika vlade, s takšnimi izjavami dajejo jasno sporočilo, da je v prvi vrsti interpeliran zato, ker je minister te vlade.

V NSi se sklicujejo na prakso iz držav, ki imajo zrelo demokracijo

Poslanci NSi predlagane interpelacije ne bodo podprli, ker minister ni politično odgovoren za očitke v interpelaciji, je v imenu poslanske skupine te vladne stranke napovedala Tadeja Šuštar Zalar.

Položaj ministra je ena najodgovornejših funkcij v državi in nobenega dvoma ni, da mora biti minister oseba z absolutno osebno in moralno integriteto, je pri tem poudarila. "In brž ko se pojavi nek resen sum o določeni nepravilnosti, ne nujno nezakonitosti, ki bi jo zagrešil kak funkcionar pred ali med opravljanjem funkcije, sledi nemudoma odstop s funkcije. Poudarjamo pa, da mora biti tak sum resen in utemeljen. To je praksa v državah Evropske unije, ki imajo zrelo demokracijo," je pojasnila odločitev, da interpelacije ne bodo podprli.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • rd2dmk2 09:46 23.november 2021.

    minister je dejal da dela po svoji vesti.. samo vest ima pa kosmato, zelo kosmato.

  • Avatar Leon
    Leon 09:09 23.november 2021.

    https://www.norakrava.si/afera-glupi-davki-otroci-ob-cesti-prodajali-figurice-iz-divjega-kostanja-namesto-racunov-izdajali-listke-s-stampiljko-veverice/

  • Avatar Leon
    Leon 09:07 23.november 2021.

    To pomeni, da poslanci niso cepljeni zoper Covid razen z dozo pohlepa po oblasti .