Slovenija
10 ogledov

Minister na istem bregu kot sindikat

Slovenija 30.01.2013 univerzitetni klinicni center Ljubljana, zdravstvo, zdravni Saša Despot
Zdravstvo. Gantar bi rad sto milijonov, manj zavarovalnic, več davkov in posluh finančnega ministra.

Minister za zdravje Tomaž Gantar ne izključuje, da bodo v prihodnje luknjo v zdravstveni blagajni krpali z novimi davki, saj pravi, da zdaj iz davkov ni bistvenih prispevkov za zdravstveni sistem. "Glavni nasprotniki zdravstvenih ministrov so finančni ministri, in čeprav se dobro razumeva, je dejstvo, da bo težko izbojevati delež, ki bi ga lahko prevzel državni proračun," pojasnjuje Gantar. Predlog sindikatov o dokapitalizaciji zdravstva se mu zdi dober.

Dobro, a nerealno

"Zakaj se z enako zavzetostjo kot finančni sistem ne zmore dokapitalizirati zdravstvenega sistema v Sloveniji," vlado in poslance v odprtem pismu sprašuje predsednik zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič. "Če gledamo dimenzijo problema v zdravstvu, je ta bistveno manjši, kot bi bil z dokapitalizacijo bank ali kritjem pri zasebnih bankah. Govorimo o sto milijonih, ki bi rešili problem in dali zdravstvu čas, ki ga potrebuje za organizacijske spremembe," odgovarja Gantar. Hkrati je prepričan, da se to ob pogajanjih za proračun za prihodnje leto verjetno ne bo zgodilo.

Več ponudnikov, iste cene

Danes se bo s predsednico vlade Alenko Bratušek pogovarjal o interventnem zakonu, ki naj bi zdravstvu prinesel dodatna sredstva in s katerim se ne strinja Državljanska lista. "Še vedno ni pokopan," je optimističen Gantar. Še naprej je prepričan, da ne potrebujemo uvedbe konkurence pri zavarovalnicah za obvezno zdravstveno zavarovanje. "Ker smo majhna država z relativno malo prebivalci, tudi več zavarovalnic ne bi pripeljalo do boljšega učinka, kvečemu obratno," meni minister. Poudarja, da zdravstva ni treba obrniti na glavo, temveč to "potrebuje le korekcije."

Komentarjev 2
  • dragec 12:11 12.september 2013.

    Vsi se sprenevedajo, radi bi javno zdravstvo (s figo v džepu)

  • ennanova 09:20 12.september 2013.

    Ustvariti moramo novo normalnostVplivni politik torej pravi, da ne moremo nazaj v stare dobre čase, da moramo naprej, v nove. Lepo in prav, a saj to ve vsak vrabec na strehi. Zakaj bi torej Barroso v evropskem parlamentu zatrjeval ...prikaži več nekaj, kar vsakdo že ve? …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1169-ustvariti-moramo-novo-normalnost