Slovenija
18 ogledov

Minister napoveduje nove reze

Uroš Čufer Žurnal24 main
Ocenjuje, da smo z davki dosegli zgornjo mejo, in napoveduje reze v plače javnih uslužbencev, pokojnine in socialne transferje.

"Če želimo dolgoročno povečati konkurenčnost slovenskih podjetij, moramo koreniteje zarezati v plače javnih uslužbencev, socialne transferje in pokojnine. Na strani prihodkov smo dosegli zgornjo mejo. Davkov ni smiselno še bolj povečevati," je v intervjuju za današnjo Mladino povedal finančni minister Uroš Čufer.

Intervju je objavljen dan po srečanju vlade v Vili Podrožnik, na katerem so ministri razpravljali o rebalansu proračuna za leti 2014 in 2015. Informacij o tem, kakšne ukrepe bomo še čutili državljani, niso dajali; na mizi naj bi imeli nekaj do zdaj že omenjenih možnosti, kot sta nepremičninski in krizni davek, pa tudi nove posege v maso plač zaposlenih v javnem sektorju.

Omejena pomoč podjetjem

Minister je spregovoril tudi o reševanju prezadolženih podjetij. "Prav zanima me, koliko od podjetij, ki smo jih reševali doslej, med njimi sta Svea in Cimos, se bo postavilo na noge in ne bodo že v kratkem spet zaprosila za pomoč," se je vprašal. "Mislim, da se je v vladi glede reševanja podjetij pričakovalo preveč. Zdaj so se ta pričakovanja nekoliko umirila, na začetku pa se je pričakovalo, da bomo reševali kar vsevprek."

Pri tem po njegovi oceni ni šlo toliko za njihovo reševanje, ampak predvsem za to, kako državo pripraviti, da bi pomagala še bankam upnicam in lastnikom, da tudi oni ne bi nič izgubili.

Tri spremembe v slabi banki

V zvezi s slabo banko je napovedal tri spremembe. Med drugim je napovedal zmanjšanje lastniškega deleža države, ki je zdaj 100-odstotno, drugače kot recimo v španski slabi banki, ki je v 51-odstotni zasebni lasti.

Podaljšati namerava tudi življenjsko dobo slabe banke, in sicer s pet na 15 let, in spremeniti zahtevo, da mora slaba banka vsako leto prodati vsaj 10 odstotkov premoženja. "Ta zahteva je nespametna, saj slabo banko sili v prodajo, tudi ko so razmere na trgu slabe," je pojasnil.

Še vedno verjame, da se bo pilotni prenos slabih terjatev zgodil še poleti.

Komentarjev 38
  • Oxxo 18:43 19.julij 2013.

    Seveda @dragec - obsojeni lopov Janez je pa rešitelj... eden in edini (samooklicani) - veliki Führer Slovenskega naroda... samo veliki ON nas popelje iz krize... Da ne bom bruhal....

  • Peppi 15:24 19.julij 2013.

    housemdverjamem, da si prepričan da pravilno razmišljaš ampak si popolnoma odrezan od realnega sveta. Vse tvoje nakladanje o kmetu in tistih, "ki nekaj znajo" ti je lahko v sramoto in če bi vedel kdo si bi te pljunil v obraz.

  • Kranjica 15:07 19.julij 2013.

    @crvit - Ne strinjam se, naj dočaka penzijo, naj dokača 85 ali več let, a ker bo do takrat že vse "pocuzal", kar je vplačeval, naj se znajde brez pokojnine in brez sredstev za preživljanje, kakor ve in zna! Zlobno? ...prikaži več Morda, toda tudi izjava "housmeda" glede upokojencev je ne samo zlobna, tudi žaljiva!