Slovenija
3460 ogledov

Minister napoveduje spremembe v šolskem sistemu

otroci šola
Minister Jernej Pikalo napoveduje, da bodo že kmalu predstavili prve spremembe šolskega sistema.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, ki bo do imenovanja novega ministra za kulturo vodil tudi ta resor, napoveduje spremembe. Za Pop TV je dejal, da bodo v dveh do treh tednih sporočili, katere spremembe lahko pričakujemo v slovenskem šolskem sistemu. Po njegovih besedah bo šlo za "večjo napoved".

Na spletni strani ministrstva so zapisali, da je že v pripravi predlog sprememb Zakona o vrtcih, ki bi vsem fizičnim in pravnim osebam prepovedal izvajanje varstva otrok in predšolske vzgoje brez vpisa v razvid izvajalcev oziroma register varuhov. 

Jernej Pikalo | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Precej težav se je nabralo na področju osnovnih šol. "Čaka nas zahtevna in obsežna razprava o tem, ali so učni načrti prezahtevni, ali ne bi veljalo morda spremeniti način ocenjevanja predmetov, kot so šport, glasbena umetnost, likovna umetnost, tehnika in tehnologija ipd., ali so potrebne spremembe pri nacionalnih preizkusih znanja, kako spremeniti miselnost, da so ocene pomembnejše od znanja, je obstoječa učbeniška politika premalo domišljena, so šolske torbe pretežke, pa tudi o pomenu in vrednotenju učiteljskega poklica itd," na ministrstvu izpostavljajo ključne tematike.

Poleg priprave novega strateškega dokumenta na področju vzgoje in izobraževanja, prenove učbeniškega sistema, sistema na področju nadarjenih in državljanske vzgoje, pa napovedujejo tudi celovito prenovo digitalizacije v šolah in prenovo kariernega razvoja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Pri tem si želijo doseči široko družbeno soglasje. 

Spremembe tudi na področju mature?

Na področju srednješolskega izobraževanja izpostavljajo opozorila glede upadanja števila splošnih maturantov in naraščanja poklicnih maturantov. Poleg vprašanja prenove gimnazijskega programa bo tako na mizi tudi vprašanje ločnice med splošno in poklicno maturo oziroma med njunim vrednotenjem z vidika nadaljnjega izobraževanja precej bolj jasno začrtana.

V pripravi je tudi nov akcijski načrt za strategijo internacionalizacije visokega šolstva in predloga Zakona o visokem šolstvu, na področju znanosti pa so pred začetkom medresorskega usklajevanja o predlogu Zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti. Na ministrstvu pripravljajo tudi novo nacionalno strategijo izobraževanja odraslih.

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 6
  • leonardo 10:55 29.januar 2019.

    In zakaj ste ta članek umaknili s prve strani? Magazin ima najbolj trapaste članke na prvi strani po tri tudi pet dni, ta članek, ki pa je pomemben za veliko zainteresiranih pa ste hitro umaknili? Smem vedeti zakaj je neka ...prikaži več Alenka na pol oziroma gola na neki blazini in Megan vsakodnevno na prvi strani,?Ne vem kdo ureja te vaše strani, toda mislim, da se najbolj zabava ob tračih?

  • leonardo 08:12 29.januar 2019.

    Ja, se strinjam. Sem bil zadnjič pri hčeri in vnukinji. Ne boste verjeli za izredno lep izdelek pri tehniki je dobila trojko. Nič hudega bi rekel. Pa je, ker je bila navdušena nad izdelkom. Zakaj trojka. Ker je zgrešila za ...prikaži več mm. Pri glasbi mora zneti vso zgodovino starega, novega in bodočega veka. Če pozabi ob vsej navlaki en odstavek štirica, ob vsej zgodovini dva stavka trojka itd. Pa kaj hudiča je vsega tega treba. Seveda program je tak prfoksi pa vsi enaki. " Moj predmet je najpomembnejši".

  • Avatar vec
    vec 23:10 28.januar 2019.

    jaa to je full dobr, vse za mezdo