Slovenija
1631 ogledov

Minister osumljen davčne utaje

Marjan Dikaučič Anže Petkovšek Kandidat za ministra za pravosodje Marjan Dikaučič.
Zaradi izognitve davčnim obveznostim naj bi bil državni proračun tako oškodovan za 52 tisoč evrov.

24ur.com poroča, da je minister za pravosodje Marjan Dikaučič osumljen davčne utaje in ponarejanja poslovnih listin. Državno tožilstvo je po podatkih portala že zahtevalo sodno preiskavo.

Minister je osumljen kot odgovorna oseba družbe BGA s sedežem v Gornji Bistrici in družbe Prevozi Žižek, d. o. o., ki je v stečaju. "V predkazenskem postopku naj bi ugotovili, da se je družba Prevozi Žižek izognila plačilu davka na dodano vrednost pri prodaji blaga družbi BGA," so zapisali na portalu, kjer dodajajo, da je minister že zanikal obtožbe. 

Marjan Dikaučič | Avtor: Anže Petkovšek Marjan Dikaučič, kandidat za ministra za pravosodje. Anže Petkovšek
24ur.com še navaja, da je Okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti že avgusta 2020 vložilo zahtevo za preiskavo na murskosoboško okrožno sodišče, ki pa še do danes o njej ni odločil. "V družbi BGA naj bi z dokumentacijo o preprodaji blaga, prikazali, da je bilo to prodano v drugo državo, in sicer družbi WEST Alpine, d. o. o., iz Hrvaške ter da ga je družba BGA po preprodaji kupila od družbe West Alpine Gmbh Leipzig iz Nemčije," pojasnjujejo. 

Po informacijah 24ur.com to naj ne bi bilo res, po njihovem zbrana dokumentacija o preprodaji in prevozih iz drugih držav ni bila verodostojna. Zaradi izognitve davčnim obveznostim naj bi bil državni proračun tako oškodovan za 52 tisoč evrov. Tožilstvo v Murski Soboti je po neuradnih informacijah tožilstvo BiH prosilo, naj zbere obvestila od njihovega državljana, so zapisali. 

Davčna utaja in ponarejanje listin

Na tožilstvu so že potrdili, da so 25. 8. 2017 prejeli kazensko ovadbo Finančne uprave RS zoper Marjana Dikaučiča zaradi suma storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve po prvem odstavku 249. člena KZ-1, kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin po prvem odstavku 235. člena KZ-1 in kaznivega dejanja ponarejanja listin po prvem odstavku 251. člena KZ-1.

Z Okrožnega sodišča  v Murski Soboti so sporočili, da je sodišče "tekom preiskave zaslišalo navedenega, še enega obdolženca ter predstavnika obdolžene pravne osebe, četrte obdolženke pa še ni zaslišalo. Obdolženka je na prvem naroku za zaslišanje navedla, da se bo zagovarjala s pomočjo zagovornika, tekom postopka pa je nato svoje izostanke opravičevala. Dodatni razlog, da še ni izdan sklep o opravi preiskave pa je tudi v tem, da zadeva ni prioritetna in so razglašene epidemije preprečevale razpis zadeve," so zapisali v odgovoru.

Minister Dikaučič vse očitke zavrača

Marjan Dikaučič | Avtor: Anže Petkovšek Kandidat za ministra za pravosodje Marjan Dikaučič. Anže Petkovšek
Sicer minister očitke zavrača. "Vso dokumentacijo za omenjeno očitano dejanje sem leta 2019 predal Policiji, lani pa sem bil zaslišan na sodišču. Ker gre za evidentno ponarejanje mojega podpisa na dokumentih, sem sodišču tudi predlagal, da avtentičnost podpisa preveri grafolog," jim je odgovoril minister, ki je zagotovil, da je vso dokumentacijo že predal ustreznim organom. 

Očitki že ves čas

Očitki na račun Dikaučičevega delovanja še pred nastopom ministrske funkcije se sicer pojavljajo vse od kar je postal kandidat za ministra. Očitki so se nanašali predvsem na njegovo sodelovanje z domnevno slamnatimi podjetji. Dikaučič je vse očitke o nepravilnostih ves čas zavračal. Dve ovadbi, ki sta bili zoper Dikaučiča vloženi v letih 2015 in 2016 zaradi kaznivega dejanja kršitev temeljnih pravic delavcev, pa sta bili zavrženi, saj na tožilstvu niso našli utemeljenih sumov, da bi Dikaučič storil očitano kaznivo dejanje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6