Slovenija
11694 ogledov

Minister Poklukar o tem, kdaj v šolah maske ne bodo več potrebne

Šola Profimedia
Prvi od naslednjih ukinjenih ukrepov bo ukrep nošnje mask v šolah, obljublja minister.

Po ponedeljkovi sprostitvi protikoronskih ukrepov so v veljavi ostali še nekateri ukrepi, med njimi obvezne maske v zaprtih prostorih. Maske morajo tako še naprej nositi učenci, dijaki in študentje med poukom oziroma med predavanji.
Nelogičnost, zaradi katere tako mladi ne potrebujejo mask v nočnih lokalih in gostinskih obratih, ko sedijo za mizo, v šolskih klopeh pa so maske obvezne, je sprožila precej ogorčenja. 

Po počitnicah ukinitev mask za prvo triado

"Kar se tiče mask, je ključno sporočilo, da maske ostajajo v zaprtih prostorih. Spremljamo, kaj se bo v naslednjih dneh zgodilo povezano s spremenjenimi ukrepi, kar lahko, da bo za sabo potegnilo takšno ali drugačno gibanje novookuženih. Proti koncu počitnic bomo verjetno lahko razmišljali, ali so maske v prvi triadi šole potrebne. Če bodo razmere vztrajale na tej poti, bo to zagotovo eden od prvih ukrepov, če ne prvi ukrep, ki mu bomo sledili, v kolikor ga bo podprla stroka," odgovarja minister za zdravje Janez Poklukar. 

Poklukar ob tem opozarja, da je zadnja različica omikrona BA. 2 med mladimi bolj kužna, hkrati pa je tudi nekoliko drugačen potek. "Zato je pri mladih potrebna previdnost in ukrepi v šolah ne smejo biti prehitro spremenjeni," pravi Poklukar.

Poklukar je na drugi strani deležen tudi kritik, da vlada ni poslušala stroke, ki je priporočila postopno sproščanje ukrepov, pač pa je večino ukrepov sprostila takoj. "Tako, kot je predlagala stroka, je bilo tudi predstavljeno na vladi, po tem pa je vlada pogledala še širše družbene vidike, predvsem pa pandemsko izčrpanost ter življenjskost implementacije ukrepov po 23 mesecih borbe in zavzela stališče, kot ga je," pravi Poklukar. 

 

Komentarjev 8
  • QSprm 20:34 22.februar 2022.

    Maske v solah nikoli niso bile potrebne, niti kjer koli drugje. Uvedla jih je falaga pedofilisticnih izrojencev, ki se niti ne trudi skrivat zlorabe otrok.

  • lily2 18:18 22.februar 2022.

    Te pa najbolje , da celi svet ukine maske,pa bo mir...

  • Aqua 18:16 22.februar 2022.

    Tako ja, dobro trenirajo otročke. Vedno znova eni igovori. Naj minister pojasni koliko hudih potekov je bilo pri otrocih. Nič. Če bi, bi minister to znova in znova povdarjal to. To je nasilje nad otroki.