Slovenija
33 ogledov

Minister, poštimajte mladce

Mladinski centri - hostli, ki jih sofinancira ministrstvo za šolstvo. Žurnal24 main
Opozorilo. Urad za mladino dela škodo Sloveniji v tujini, opozarja nevladna mladinska organizacija.

"S svojimi nesposobnimi in neurejenimi predlogi ob oblikovanju resolucije o sodelovanju EU na področju dela z mladino do leta 2018 – novo strategijo bo svet ministrov potrdil te dni – Urad RS za mladino v tujini Slovenijo sramoti in jo poriva na rob nerazvitih držav," se glasi opozorilo, ki so ga iz mednarodne organizacije Eryca poslali v Mladinsko informativno-svetovalno središče Slovenije (MISSS).

Slovenija šteje dva milijona prebivalcev in za mlade namenja 1,3 milijona evrov na leto. MISSS je prejel 14.500 evrov. Vrednost zadnjega razpisa Evropskega strukturnega sklada je bila 880 tisoč evrov, na razpisu za mladinske hostle pa so razdelili okoli sedem milijonov evrov. V flamskem delu Belgije s šestimi milijoni prebivalcev pa mladinski proračun znaša skoraj 64 milijonov evrov, petmilijonska Finska pa za mladino namenja 39 milijonov evrov ali 0,1 odstotka proračuna na leto.

Eryca združuje strokovnjake in mladinske centre iz zdajšnjih in prihodnjih držav članic EU, ki pripravljajo strategije mladinske politike za Evropsko komisijo.

"O zadevi so bili obveščeni Beblerjeva, Školjč, Potrata, kabinet predsednika vlade in minister Lukšič, a niso ukrenili nič," je razočaran Ljubo Raičevič, direktor MISSS, edine hčerinske organizacije Eryca iz Slovenije.

"Države Jugovzhodne Evrope prehitevajo Slovenijo, ko gre za informiranje in svetovanje mladim. Evropska listina zahteva brezplačno, dostopno, nepolitično in strokovno informiranje, ki bi mlade spodbudilo k dejavnemu državljanstvu, pri nas pa je vse odvisno od interesov politike in osebnih interesov nekaterih posameznikov," opozarja Raičevič.

Kršitve konvencij
Mladim je treba pomagati, da dobijo pomembne informacije, ki jih potrebujejo pri odraščanju, gradnji kariere, pri nas pa so privilegirani tisti mladi, ki so v politiki. Drugi, ki so zunaj nje – teh pa je 95 odstotkov – pa so deprivilegirani, saj država nima ne sposobnosti ne znanja, da bi se lotila pravih težav, ki jih pestijo. Zakaj se mladina ubija na cesti ali zakaj toliko pije, kako je z zaposlovanjem in stanovanjsko politiko ... se sprašuje Raičevič.

V EU postaja mladina vse pomembnejša, Slovenija pa krši številne mednarodne resolucije o informiranju mladih in svetovanju mladim, katerih podpisnica je; ne izvaja niti nacionalnega programa informiranja mladih, ki naj bi bil končan do leta 2010.

24SOOČENJE

Ljubo Raičevič, MISS : Peter Debeljak, Urad RS za mladino

1. Namesto informacij hostli. Odkar informiranje mladih ni več postavka v proračunu, mladinska politika sloni predvsem na gradnji mladinskih centrov oziroma hostlov v zakotnih delih Slovenije, ki bi morali biti po zakonu skrb lokalnih skupnostih, pa niso, ampak so postali nacionalna skrb.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Raičevič: Od 50 centrov jih deluje le 36. "Imamo 500 tisoč mladih, centri pa prostorsko pokrijejo zanemarljiv odstotek. V nekaterih točijo alkohol, prireditve pa zaračunavajo. Prednost imajo politično opredeljeni mladi, saj urad podpira vse podmladke strank."

Debeljak: Politični podmladki strank. "Uvrščajo se v segment tako imenovanih nacionalnih mladinskih organizacij in imajo enakovreden dostop do programskih sredstev; na primer taborniki. Z gradnjo centrov bodo mladim ponujene možnosti za izvajanje večdnevnih oziroma dolgoročnih mladinskih programov."

2. Pomanjkljivi razpisi in sumljiva merila

Raičevič: Izobrazba. "Projekti urada za mladino so pisani na kožo zasebnemu zavodu MaMa Patricije Čular iz vrst SDS, ki je hkrati podžupanja Brežic. Merilo za kandidate za 800 tisoč evrov vreden projekt Evropskega socialnega sklada je bilo, da imajo mrežo. Imel jo je samo en prijavitelj, ki ga je urad že do zdaj izdatno podpiral. Izobrazba pa ni bila pogoj."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Debeljak: Mreža. "Filozofija razpisa je, da se doseže sinergija med posameznimi subjekti. Gre za ad hoc mreže. Vprašanje, koliko je mladinskih mrež v Sloveniji; ni jasno, zato težko odgovorimo. Uradno v sklopu odobrenih statusov (in upravičenja za sofinanciranje programov) sodeluje zgolj Mladinska mreža MaMa."

3. Politično odlagališče

Raičevič: Direktorji. "Zdajšnji direktor Peter Debeljak je bil šef kabineta Milana Zvera, ko je ta opravljal funkcijo ministra za šolstvo. Sicer pa prav noben direktor ni dokončal svojega mandata. Trenutno nihče na uradu nima pedagoških, psiholoških ali socialnih kompetenc. Politika se ustvarja popolnoma mimo dejanskih potreb mladine."

Debeljak: Upravno. "Na Uradu RS za mladino je trenutno zaposlenih sedem ljudi. Naj spomnimo, da je urad upravni organ in ne subjekt za izvajanje mladinskega dela, zato za zaposlovanje in napredovanje uradnikov veljajo splošna pravila za državno upravo, ne pa merila, ki jih morda uporabljajo subjekti v mladinskem polju. Res je, da ima večina zaposlenih dejavne izkušnje z delom v mladinskem sektorju."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.