Slovenija
913 ogledov

Minister predstavil analizo: Toliko stanovanj primanjkuje

Simon Maljevac Anže Petkovšek Predstavitev kandidata za ministra za solidarno prihodnost Simona Maljevca.
Cilj koalicije je do konca mandata vzpostaviti dolgoročno vzdržen sistem, ki bo omogočal gradnjo 3000 javnih stanovanj na leto. Minister za solidarnostni razvoj Simon Maljevac je danes na novinarski konferenci predstavil okvirne načrte, kako bo država prišla do tega cilja.

"Gradimo bistveno manj od drugih držav, to kažejo vse številke," je uvodoma opozoril minister Simon Maljevac. "Številke kažejo, da imamo 410 stanovanj na 1000 prebivalcev, kar je pod povprečjem Evropske unije in OECD," je dodal. 

"Drugi podatek, ki je zanimiv, je ta, da je trenutno izrazita rast števila gospodinjstev in pomanjkanja stanovanj. Tako je od leta 2015 do leta 2021 bilo zgrajenih 22.819 novih stanovanj – to pomeni vseh –, število gospodinjstev pa je naraslo za 39.241. To pomeni, da je presežek gospodinjstev za 16.422 (oz. manko stanovanj)," je analiziral trenutno stanje, ki je daleč od rožnatega.

"Še en podatek bi vam rad predstavil, in sicer gibanje cen stanovanjskih nepremičnin. Ta ves čas raste. Rast cen stanovanjskih nepremičnin od 2015–2022 je za 77 odstotkov. Povprečna cena presega 2300 evrov na kvadratni meter, obenem pa je povprečna starost stanovanja 50 let. To zelo dobro pokaže, kakšno je stanje na področju stanovanjske politike," je potarnal. 

"Trenutno je v Sloveniji 25.000 najemnih stanovanj po celi Sloveniji. Stanovanjski skladi so okrepili gradnjo v zadnjih letih. Trenutno imamo 13 skladov, v teh organizacijah je zaposlenih 240 oseb. Leta 2015 je za stanovanjsko politiko bilo namenjenih 1,3 milijona evrov, leta 2020 5,9 milijona evrov, leta 2021 pa 4,9 milijona evrov. Torej govorimo o zelo nizkih zneskih," je podčrtal.  

Cilj koalicije je do konca mandata vzpostaviti dolgoročno vzdržen sistem, ki bo omogočal gradnjo 3000 javnih stanovanj na leto, je še enkrat poudaril minister Maljevac na današnji novinarski konferenci. Že na koalicijskem vrhu pred tednom dni so se navzoči strinjali, da mora biti glavni nosilec gradnje javnih stanovanj republiški stanovanjski sklad, temu pa je treba zagotoviti več denarja iz proračuna. 

Zdaj je minister dejal, da bo država sklad vsako leto dokapitalizirala s kar sto milijoni evrov. Gre za vzpostavitev javnega stanovanjskega sistema. "Posojilni sklad oz. sklad povratnega financiranja stanovanjske gradnje bomo ustanovili na stanovanjskem skladu, letno bodo vanj vnesena sredstva v višini 100 milijonov evrov iz javnih virov. Drugi vir bodo morali tisti, ki bodo gradili, iskati na trgu," je poudaril minister. Do tega sklada, ki naj bi se letno obnavljal preko najemnin, bodo imele dostop tudi neprofitne organizacije, je še dodal in izpostavil, da bo v tem primeru šlo za regulirano enoodstotno obrestno mero. 

Prva faza, t. i. projektna faza, je izgradnja stanovanj do leta 2026, je razkril minister. "Do leta 2026 menimo, da je možno zgraditi okrog 5000 stanovanj, in sicer tudi s podporo iz proračunskih in javnih virov. V tam namen se bo povečalo namensko premoženje stanovanjskega sklada Republike Slovenije. Sredstva potem st. sklad nameni za lastne projekte in projekte na lokalnih ravneh. S to aktivnostjo začnemo takoj, torej že v letu 2023. Načrt je, da se že letos začne gradnja 1000 stanovanj," je izpostavil minister. Dodal je, da bo država z zakonom uredila tudi področje kratkotrajnega najemanja (t. i. Airbnb), a konkretnih predlogov ministrstvo še ni obravnavalo.

Komentarjev 3
  • jakec42 08:50 08.februar 2023.

    Z uvozom delavcev iz Juge nikoli ne bo dovolj stanovanj,saj so ponavadi oni na prednostni listi!

  • mina6 21:04 07.februar 2023.

    Bla bla bla... Denar bodo pokradli, kar bo narejenega, bodo pa zastonj razdelili svojim in pritepencem!!!

  • Naklonsky 20:31 07.februar 2023.

    To še za begunce ne zadostuje, da o priseljencih niti ne govorimo. Teh 100 mio na leto je metanje davkoplačevalskega denarja na gnoj!