Slovenija
27 ogledov

Minister se je morda malo zlagal

slovenija 19.03.13, Uros Cufer, seja odbora DZ za finance in monetarno politiko, Žurnal24 main
Minister za finance Uroš Čufer je na torkovi seji Državnega sveta dejal, da prihodki od iger na srečo rastejo, saj si v krizi ljudje na tak način želijo kupiti srečo.

Na podlagi katerih podatkov je to izjavil in pri katerih igrah je porast, nam z ministrstva za finance v dveh dneh niso uspeli odgovoriti. Loteriji Slovenije, Športni loteriji in tudi največji igralnici Hitu, pa prihodki padajo in ne rastejo.

"Po podatkih raziskav se je kar dve tretjini naših rednih igralcev finančno stanje poslabšalo in zato vplačujejo manjše število kombinacij in listkov. Posledice krize so še posebej vidne v letošnjem letu, saj se povprečna vplačila na posamezen račun znižujejo. Realizacija prvega polletja tako zaostaja za rezultati preteklih let,“ pravijo v Loteriji Slovenije, ki med drugim prireja Loto, 3×3 ter Eurojackpot. „Prodaja vseh iger na srečo v letu 2013 je manjša. V prvem polletju tega leta znaša le 96 odstotkov glede na enako obdobje preteklega leta,“ pravijo v Športni loteriji, ki pobira športne stave.

"Gospodarska kriza, ki prizadeva vso Evropo, je še posebej prizadela Italijo, od koder prihaja več kot 90 odstotkov naših gostov. Padec realizacije opažamo že nekaj let in pristojne v državi, prav zaradi tega, opozarjamo na nujnost spremembe igralniške, predvsem davčne zakonodaje na tem področju. Ta je namreč nastavljena za zlate čase igralništva v Sloveniji, ki pa so že davno mimo,“ pa opozarjajo v Hitu. 

Neznanka le igralni saloni

Poročilo urada za nadzor nad igrami na srečo za leto 2011 pa kaže, da bruto prihodki prihodki od iger na srečo padajo že od leta 2007. Takrat so bili 433 milijonov evrov, leta 2011 pa 370 milijonov evrov. Klasične igre na srečo (srečke, loto, športne stave) so takrat prinesle petino vseh prihodkov, igralnice, med katerimi je daleč največji Hit, pa slabo polovico. Tretjinski delež so imeli igralni saloni. 

Minister Čufer je z trditvijo, da prihodki od iger na srečo rastejo, skušal prepričati državne svetnike, naj desetodstotnega davka na srečke ne ustavijo z vetom. Ni mu uspelo, a zakon je bil medtem znova potrjen v parlamentu. 

Komentarjev 16
  • privat 08:11 22.julij 2013.

    v krizi ljudje vidio kdo jih krade ,laže ,zavaja..in dosti več verjame lotariji kakor svoji vladi !!

  • dragec 13:42 21.julij 2013.

    Verjetno se strinjate dragi komentatorji, tale Čufer je ml preveč prepotenten!!!!!!

  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 13:18 21.julij 2013.

    Tudi meni se je smejalo, ko je minister izjavil tako neumnost. Ta izjava je bila narejena v trenutni zadregi, ko ni znal drugače argumentirat dviga davka. Malo je bil podoben kratkohlačniku, ki te skuša prepričat da pa on ni jedel ...prikaži več eurokrema, pri čemer pa težko prikrije ostanke kreme okrog ust in po obleki. Glede na to da pri domači javnosti izpade kot kak šolarček, kako šele ga jemljejo v Bruslju strokovnjaki na tem področju? Tudi izjave da smo si sami krivi in da bomo počistili sami svoje "sranje" ne govorijo v prid verodostojnosti in strokovnosti tega ministra. Deljuje tipično všečkarsko, torej nič kar bi pismenim ljudem dajalo znake neke strategije, poti, znanja in strokovnosti.