Slovenija
102 ogledov

Minister si želi še več strateško pomembnih družb

Peter Gašperšič Anže Petkovšek
Kot kaže, bomo morda dobili nekaj novih za državo strateško pomembnih družb.

Ministrstvo za infrastrukturo, ki ga vodi Peter Gašperšič, namerava vladi predlagati, naj med za državo strateško pomembna podjetja uvrsti tudi podjetja, ki prodajajo elektriko. To naj bi bil med drugim eden izmed rezultatov stavke v energetiki. 

"Pri hčerinskih (prodajnih) družbah gre za tržno dejavnost, za katero pa na ministrstvu za infrastrukturo ocenujemo, da so tudi te strateško pomembne, saj predstavljajo komplementarno dejavnost proizvodnim stebrom. V tem smislu namerava ministrstvo za infrastrukturo vladi Republike Slovenije predlagati, da ob prenovi strategije upravljanja kapitalskih naložb Republike Slovenije spremeni status teh družb v strateške, kar pa bo moral potrditi tudi Državni zbor," pravijo na ministrstvu. 

Lastniki žic so strateški, zdaj bi bili še prodajalci

Distribucijska podjetja so že uvrščena med strateška podjetja, saj so lastniki distribucijskega omrežja, zdaj pa bi kot strateške označili še njihove hčerinske družbe, ki se ukvarjajo s prodajo elektrike in so jih iz distribucijskih podjetij morali izločiti so jim morali pred leti zaradi evropske direktive, ki je zahtevala ločitev upravljalca omrežja in prodajalca. 

Ne bo treba dokupovati, še prodali bodo lahko

V Strategiji upravljanja kapitalskih naložb države so ta hčerinska podjetja (Elektro energija, Energija Plus, ECE in E3) opredeljena kot portfeljske naložbe, primerne za prodajo. 

Hčerinski družbi Elektra Celje in Elektra Gorenjska sta se že združili v družbo ECE, Gen-I pa je dokapitaliziral hčerinsko podjetje Elektra Ljubljana Elektro energijo in postal njen polovični lastnik. Samostojni sta ostali še Energija plus in E3. 

Za stateške naložbe velja, da mora država ohraniti več kot polovični lastniški delež. V teh podjetjih ima sicer zdaj prej distribicijskih podjetij skoraj 80-odstotni delež. 

Gen-I | Avtor: Gen-I Gen-I
Golob: Logika obstaja, motiv je pa vprašljiv

"Nekaj logike je v tem, tudi druge steber temelji na povezavi proizvajalca in prodajalca, ampak zaradi poslovnih razlogov. Povezovanje bi moralo biti na podlagi poslovnih razlogov, ne pa zaradi političnih razlogov ali sindikalnih pritiskov. Kakšen bo učinek, pa bomo videli," predlog komentira Robert Golob, predsednik uprave Gen-I. Gen-I je del drugega energetskega stebra, saj je v polovični lasti Gen Energije (ta ima v lasti nuklerarko, elektrarne na Savi in termoelekrarno v Brestanici). 

Na vprašanje, ali je to zgolj način, da se zagotovi odkup cenovno nekonkurenčne elektrike, ki jo bodo morali plačevati odjemalci teh strateških podjetij, pa Golob odgovarja, da na dolgi rok to gotovo ne bo možno, saj je na trgu tuja konkurenca in tudi Gen-I.

"Do predloga se v tem trenutku ne opredeljujemo!"

Strategijo upravljanja državnega premoženja sicer pripravlja ministrstvo za finance, potrdi pa jo parlament. "Vsa vprašanja in pobude v zvezi s kapitalskimi naložbami države bodo obravnavani ob reviziji Odloka o strategiji upravljanja kapitalskih naložb države. V tem trenutku se do predloga MZI ne opredeljujemo," so povedali na ministrstvu za finance. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Johan Spohan 20:31 08.maj 2016.

    Nehajte že srat z levaki in desnaki. Ločimo raje sposobne od nesposobnih pa bo bolje.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:24 07.maj 2016.

    Za podjetja ki imajo infrastrukturo razumem da so strateška, sam to podjetja ki prodajajo elektriko niso. Pri nas je ravno obratno. Najbolj se prodaja najbolj infrastrukturno pomembna podjetja ( Aerodrom Ljubljana ) , najbolj strateška so pa podjetja ki ne ...prikaži več prinašajo dodatne vrednosti ( prodajci elektrike ). Narobe svet.

  • Avatar Leon
    Leon 08:46 07.maj 2016.

    Oblast je tako močna ,kolikor je močan najšibkejši člen ....davkoplačevalec !