Slovenija
11771 ogledov

Minister: "V zdravstvu imamo uveden zdravstveni lockdown"

Covid-19 Epa
"Prehajamo na maksimum obravnav, ki jih zmoremo," je povedal minister za zdravje Janez Poklukar. "Ob zasedenosti intenzivnih postelj uvajamo v zdravstvu skrajne izredne razmere."

V slovenskih bolnišnicah je 838 covidnih bolnikov, ki se zdravijo na navadnih oddelkih, od tega jih 568 potrebuje oskrbo s kisikom. V enotah intenzivne terapije je 236 bolnikov. Minister za zdravje Janez Poklukar je pojasnil, da na ministrstvu z bolnišnicami dnevno usklajujejo potrebne kapacitete. 

"Dogovorili smo se, da z današnjim dnem vzpostavljamo vseh 288 predvidenih kapacitet v enotah intenzivne terapije. S tem prehajamo na maksimum obravnav, ki jih zmoremo, da je standard obravnave še minimalno zadovoljiv. Priprave, kako se organizirati, če presežemo to številko, pa že potekajo. Ob zasedenosti intenzivnih postelj uvajamo v zdravstvu skrajne izredne razmere," je napovedal Poklukar.

Kaj to pomeni? "Pacienti bodo sicer obravnavani, vendar pa bo standard močno zmanjšan. To bo veljalo tako za covid kot necovid paciente. Glede obravnav smo že zdaj v situaciji, ko po eni strani še komaj rešujemo življenja in po drugi strani zdravimo nujna in hitra stanja. Lahko bi rekli, da imamo v zdravstvu uveden zdravstveni lockdown, saj praktično nimamo druge izbire," je dejal Poklukar.

Vsi nenujni posegi so odpovedani ali se odpovedujejo. Bolnišnice se usmerjajo v zdravljenje bolnikov, ki imajo oznako nujno ali zelo hitro. Centralizirali so covid porode, psihiatrično covid obravnavo in intenzivno obravnavo otrok. 

Poteka največja mobilizacija in premiki kadra znotraj zdravstvenega sistema od osamosvojitve. 

V ponedeljek je bilo opravljenih 7.643 testov PCR, s katerimi so potrdili 3.763 novih primerov okužbe. Delež pozitivnih testov je 49,23 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 81.690 hitrih testov.

mobilizacija zdravstva covid | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Vsaka pomoč je dobrodošla

Bolnišnice so dobile navodilo, da na svojih spletnih straneh objavijo kontaktne podatke 15 covid koordinatorjev za kadre, kamor se lahko javijo vsi, ki bi lahko kakorkoli pomagali. Če je kdo usposobljen, se lahko javi prek združenj, organizacij, bolnišničnih koordinatorjev. Najbolj manjka medicinskih sester, predvsem tistih z izkušnjami z oddelkov intenzivne terapije, anesteziologije, kirurgije. Primanjkuje tudi zdravnikov. "Vsaka pomoč zdravstvenega delavca je dobrodošla. Zato apeliram na vsakega, ki ima ustrezno izobrazbo oz. je ustrezno usposobljen, da se javi k pomoči petnajstim koordinatorjem," je dejal Poklukar.

Iz necovidnih bolnišnic je bilo že v prvih dneh premeščenih vsaj 18 zdravnikov in 40 medicinskih sester, poleg tega še vsaj 50 medicinskih sester iz domov za starejše občane. K sodelovanju se je prijavilo tudi 130 zasebnikov in koncesionarjev. V sistemu že deluje več kot 50 študentov in 260 dijakov ustreznih smeri. Na pomoč je prišlo 20 zdravstvenih delavcev, zaposlenih v Slovenski vojski in 120 prostovoljcev Rdečega križa. Na podlagi sklepa vlade je pripravljenih še 116 članov Civilne zaščite. 

Poklukar je dejal, da so po zadnjih podatkih zaloge krvi zadovoljive, kisika, jeklenk in osebne varovalne opreme je dovolj.  

Glede morebitnega zdravljenja covidnih bolnikov je Poklukar dejal, da trenutno napore vlagajo v to, da zagotovijo zdravljenje v Sloveniji. "Če bi presegli kapacitete, je tudi to možnost, a nikjer nismo dokončno dogovorjeni," je dejal minister. "Trenutno so najboljše razmere v Italiji, malo slabše v Avstriji in na Madžarskem, najslabše pa na Hrvaškem. Epidemija je v vzponu povsod okoli nas, trenutno mi ne moremo pomagati drugim, a lahko se čez en mesec spremeni, zato smo odprti za vse možnosti."

Ponoči pričelo primanjkovati postelj

Komentiral je tudi včerajšnjo situacijo, ko je v večernih urah pričelo zmanjkovati intenzivnih postelj. "To, situacijo, ki je bila včeraj, moramo vsi vzeti na znanje," je poudaril minister. "Zaradi porasta covidnih bolnikov ponoči, je bilo treba poklicati dodatne kadre, ki so bili doma. Postelje so bile preko noči zagotovljene, zdravstveni kader se je odzval. To priča, v kako resni situaciji smo. Že konec poletja smo pozvali, da nas čaka 4. val, napovedi se uresničujejo."

Iz te situacije se po besedah minsitra lahko izvlečemo samo skupaj kot družba. "Epidemija je družben problem, največji problem te katastrofe se odraža v zdravstvu," je dejal Poklukar in vnovič pozval k cepljenju in spoštovanju ukrepov. "Neupoštevanje ukrepov in cepljenja je trenutno največje breme, ki se preliva na zdravstvene delavce. Obravnavati moramo večje število pacientov, kot v normalnih razmerah, kar je posledica duha v družbi in naše razdvojenosti. Nimamo časa iskati razlogov, na nas je, da vsak stopi dva koraka nazaj, da bomo lahko čez 14 dni stopili en korak naprej."

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 7
  • rd2dmk2 09:59 17.november 2021.

    minister Poklukar, namesto da kličeš na pomoč dijake in študente , ki naj pomagajo zastonj, daj pokliči barbiko Pahorja, on je pokazal da obvlada vse, pa še prav bi mu prišel kakšen euro. uf, sem pozabil da se v bolnicam ...prikaži več prostovoljcem ne da plačila, no mogoče se boste pa njega usmili in mu dali malico,pa lahk ga ponucate24/7 da bo prišparal mal na kurjavi in hrani

  • Avatar zoo
    zoo 16:49 16.november 2021.

    A je kdo sploh zračunal, koliko prebivalcev ima Slovenija? Da se nismo podvojili? :P

  • Glenda_Barnett 15:29 16.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦