Slovenija
25024 ogledov

Minister Vrtovec prejel jezno pismo Janeza Janše

Krvavec
1/3
Saša Despot
S kombijem se lahko brez testa na smučišče pripelje sedem ljudi, ko pa pridejo na smučišče, morajo predložiti negativen test in se vsak posebej peljati z gondolo, na nesorazmernost in diskriminatornost zaprtja smučišč v pismu ministru za infrastrukturo Jerneju Vrtovcu opozarja Janez Janša, direktor RTC Krvavec.

Ob veljavnem zaprtju države, ko so ostale odprte na primer vse tehnične trgovine, so se znova zaprla smučišča. "Menimo, da je glede na ukrepe v ostalih gospodarskih dejavnostih in glede na koristi, ki naj bi jih prinesel, ukrep zaprtja smučišč nesorazmeren in diskriminatoren," je v pismu Vrtovcu zapisal Janša.

Izpostavlja, da so morali imeti smučarji veljaven negativen test, tedensko so se testirali zaposleni, vsi zaposleni in obiskovalci so morali nositi zaščitne maske, zagotovili so koridorje za čakanje, ki so omogočali distanco med obiskovalci in zmanjšati so morali kapaciteto naprav za prevoz smučarjev. Inšpekcije so ugotovile zgolj manjše pomanjkljivosti, ki so bile takoj odpravljene.

Izpostavil je še primere, kjer je nevarnost za okužbo bistveno večja, pa se uporabnikom ni treba testirati. Tako potnikom v taksijih ni treba predložiti negativnega testa, kljub temu da se prevoz izvaja v majhnem zaprtem prostoru, v avtobusu s 55 sedeži se lahko pelje 50 oseb brez negativnega testa, za prevoz v kombijih ni treba predložiti negativnega testa, kljub temu da se prevoz izvaja v majhnem zaprtem prostoru, je naštel Janša.

"S kombijem, ki ima poleg šoferja registriranih še 8 sedežev, se poleg šoferja lahko pelje še 6 oseb. V praksi bi to pomenilo, da se s takim vozilom do smučišča pripelje 7 smučarjev, ki morajo na potem smučišču predložiti negativen test in se s krožno kabinsko žičnico (gondolo) peljati vsak posebej!!???" izpostavlja Janša, ki je prepričan, da je zaprtje smučišč diskriminatoren ukrep.

Lahko bi našteval še na ducate primerov izjem, ko dejavnosti potekajo pod bistveno manj strožjimi kriteriji in v bistveno bolj nevarnih okoliščinah oziroma prostorih. Kaže nam jih vsakdanje življenje, začenši s polno obiskanimi trgovskimi centri in dolgimi vrstami pred blagajnami v zaprtih nakupovalnih centrih, kjer potrošnikom ni treba predložiti negativnega testa.

Janez Janša, direktor RTC Krvavec

Smučišča naj se odprejo že v petek

Ministru zato predlaga, da na seji vlade predlaga, naj se že v petek odprejo smučišča. "Zavedam se, da je aktualen ukrep veljaven do vključno 11. aprila 2021, vendar je za nas izrednega pomena, da začnemo obratovati že med vikendom, ko so ljudje prosti službenih in šolskih obveznosti,« je zapisal in dodal, naj smučarska vozovnica, veljavna na določen dan, predstavlja dovoljenje za prehod med statističnimi regijami. »Sedanji ukrep namreč v praksi pomeni, da nekdo iz Žirov, ki so približno 70 km oddaljeni od smučišča Krvavec, lahko obišče naše smučišče, ker je iz gorenjske statistične regije, nekdo iz Vodic, ki so od Krvavca oddaljene samo 10 km pa ne, ker je iz centralne statistične regije," je še zapisal in dodal, da bo taka odločitev razbremenila proračun, saj za njihove zaposlene ne bo treba izplačati nadomestil.

"Glede na vremenske in snežne razmere v tem trenutku lahko obratujejo tri smučišča, in sicer Krvavec, Vogel in Kanin. Z obratovanjem sta začasno popolnoma prenehala le Krvavec in Vogel, Kanin pa, kot mi je znano, obratuje s krožno-kabinsko žičnico in izvaja prevoz potnikov na smučišče Kanin. O tem naj bi Kanin celo obvestil vaše ministrstvo. Ker tovrstni prevoz v izjemah ni naveden, vas sprašujem, ali je morda možno najeti žičničarsko napravo za poslovni najem. Imamo namreč kar nekaj tovrstnih poslovnih povpraševanj," Vrtovca še sprašuje Janša.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Pepe007 07:16 07.april 2021.

    Dejansko je škoda, da smo blokirali svoj zimski turizem v s snegom ugodni zimi. Hrvati svojega poletnega ne bodo, ne glede na vse, kar bo.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:42 06.april 2021.

    Janez Janša iz RTC Krvavec naj si za začetek spremeni ime, bo imel pol problema že takoj rešenega. Drugače pa ja, totalni nonsensi tejle korona ukrepi. Še dobro da jih ljudje sploh še kaj upoštevamo.

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 22:51 06.april 2021.

    Pisati komurkoli v javnem sektorju je enako kot, da se zaletavaš v zid. Škoda časa in živcev. Boljše je preselit posel v tujino in enostavno ignorirat ves ta domači cirkus.